Синод УПЦ МП “відповів” Порошенку, звільнивши свого проукраїнського речника

Синод Української православної церкви (Московського патріархату) звільнив з посади голови Синодально-просвітницького відділу УПЦ МП колишнього багаторічного речника цієї церкви і прес-секретаря покійного митрополита Володимира, отця Георгія Коваленка.
Таким чином, отець Георгій більше не обіймає жодних офіційних посад у Київській митрополії, повідомляє РІСУ.

Заслухавши на Синоді доповідь глави УПЦ МП митрополита Онуфрія (Березовського), єпископи ухвалили рішення ліквідувати Синодально-просвітницький відділ та приєднати його до Синодального інформаційного відділу.

Новостворену установу учасники Синоду доручили очолити єпископу Ірпінському Клименту (Вечері), вікарію Київської митрополії УПЦ МП.

“Ось і завершилося моє 18-річне перебування в офіційному інформаційному просторі Української православної церкви.
Рішення Синоду все привело у відповідність до реальності”, – написав о. Георгій Коваленко у своєму “Фейсбуці”.

Раніше, 25 січня, Коваленко написав на своїй сторінці пост під заголовком “Відмінності, які можна помітити лише озброєним оком”, у якому навів приклади того, як УПЦ МП за нового керівництва стає об’єктом маніпуляції з боку Москви:

2008
Константинопольський Патріарх Варфоломій особисто запрошує Блаженнішого митрополита Володимира вперше взяти участь у зібранні предстоятелів помісних православних церков.
Блаженніший митрополит Володимир звертається до кожного з предстоятелів помісних православних церков із листом-проханням допомогти у вирішенні питання розділення українського православ’я, в якому зазначає, що УПЦ “готова брати участь у загальноцерковному обговоренні питання церковного розділення в Україні”.
За спиною у Митрополита Володимира – представники делегації УПЦ (див. фото)

Фото з офіційного сайту УПЦ МП

2016

Предстоятель УПЦ блаженніший митрополит Онуфрій у складі делегації РПЦ бере участь у зустрічі предстоятелів помісних православних церков.
Патріарх Московський і всієї Русі Кирил розповідає про події в Україні в стилі російської пропаганди та задає риторичне запитання щодо “канонічної легалізації бандитів”.
Разом із митрополитом Онуфрієм на зустріч прилетів олігарх Вадим Новінський.

Як висновок.
У 2008 році УПЦ намагалася бути суб’єктом процесів у Вселенському православ’ї.
У 2016 році УПЦ використовують як об’єкт маніпуляції процесами підготовки Всеправославного собору. Але, нажаль, ані 2008, ані 2016 рік не вирішує питання подолання розділення в українському православ’ї”, – підсумував о. Коваленко.

“Собор УПЦ МП відповів на звернення президента Порошенка – звільнив патріота о. Георгія. Тобто вони моляться за українського президента, але виконують накази російського. Я утрирую, але Коваленка точно посунули за наказом Москви. Він найбільш публічний із українськоментальних священиків МП”, – прокоментувала рішення Синоду про звільнення о. Георгія Коваленка журналістка, фахівець із релігійної тематики Ярослава Міщенко.

Раніше в УПЦ МП уже існував Синодальний інформаційно-просвітницький відділ, який очолював Коваленко. Але у вересні 2014 року, після смерті предстоятеля УПЦ МП митрополита Володимира й обрання на його місце значно більш підконтрольного Москві митрополит Онуфрія, відділ розділили на просвітницький та інформаційний.
Тоді ж єпископа Климента було призначено керувати всією інформаційною політикою УПЦ МП.

Читайте також:
Порошенко нагадав єпископам УПЦ МП, як вони одностайно
підтримували канонічну автокефалію Української церкви

Владика Євстратій: Навіщо патріарх Кирил кричить “тримайте злодія!”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна