Порошенко нагадав єпископам УПЦ МП, як вони одностайно підтримували канонічну автокефалію Української церкви

 

Президент України Петро Порошенко звернувся до Cобору єпископів Української православної церкви (Московського патріархату) та її предстоятеля, митрополита Онуфрія (Березовського). У своєму зверненні глава держави нагадав єпископам, як у 1992 році вони “одностайно підтримали устремління пастви до повної канонічної автокефалії”.

“Уже два роки поспіль український народ протистоїть російській агресії, внаслідок якої тимчасово окуповано Крим й окремі райони Донецької і Луганської областей, загинули тисячі людей, сотні тисяч змушені втікати від насильства і голоду до інших регіонів України.

Війна – не наш вибір, ми прагнемо закінчити нав’язане нам  кровопролиття. Україна шукає шляхів до миру, гідного життя народу, добивається усунення порушень міжнародного права, які загрожують війною та лихом усьому Європейському континенту”, – наголошується у зверненні.

Глава держави нагадав єпископам УПЦ МП, що у цей нелегкий для України час наш народ “зміцнює свою єдність тисячі громад, сотні тисяч волонтерів працюють заради перемоги і миру”. І серед них – громади українських церков та релігійних організацій.

Президент також висловив сподівання, що Собор “відгукнеться на прагнення українського народу у час випробувань, що його рішення будуть спрямовані на підтримку всенародних зусиль”.

“Переконаний, що таким очікуваним відгуком може стати активізація  процесів міжцерковного діалогу та консолідації українського православ’я, зміцнення державно-церковного партнерства у справі допомоги воїнам, реабілітації тих, хто повернувся з фронту, соціального захисту постраждалих від агресії”, – зазначив глава держави.

І процитував основи соціальної доктрини УПЦ, в яких, зокрема, сказано, що “патріотизм православного християнина повинен бути дієвим”.

Читайте також:
Як питання автокефалії Української церкви “зриває” проведення Всеправославного собору

Олігарх Новінський у Женеві прислужує патріарху РПЦ Кирилу. І допомагає зірвати визнання УПЦ КП?

Президент також нагадав, що Українська православна церква з моменту створення у правовому полі незалежної України свідчила про своє прагнення до діалогу, церковної єдності та нового канонічного статусу:

“Так, 27 травня 1992 року учасники Харківського собору єпископів Української православної церкви у своєму зверненні до президента України ЛеонідаКравчука писали: «Ми не тільки одностайно схвалюємо і підтримуємо устремління української православної пастви до повної незалежності, тобто канонічної автокефалії, а й робимо всі заходи, щоб законним шляхом вирішувалося це життєве питання нашої церкви».
Подібні ідеї містилися й у інших зверненнях, де засвідчувалося сподівання, що Українська православна церква «посяде у недалекому майбутньому своє законне місце серед найстародавніших автокефальних православних помісних церков світу»”.

Порошенко також висловив сподівання, що “єпископат Української православної церкви гідно представить Україну на Всеправославному соборі, скликання якого відбудеться у 2016 році. Упевнений, що робота цього авторитетного православного форуму не лише допоможе консолідації та зміцненню позицій світового православ’я, а й сприятиме процесам об’єднання українського православ’я та українського суспільства”.

Засідання Собору єпископів УПЦ МП розпочалося 29 січня на території Свято-Успенської Києво-Печерської лаври під головуванням митрополита Київського і всієї України Онуфрія. Як повідомляє інформаційний відділ УПЦ МП, із 90 архієреїв цієї конфесії на Соборі присутні 75, серед яких 48 єпархіальних архієреїв, 26 вікарних і один, котрий перебуває на спокої.
Право голосу на Соборі єпископів мають єпархіальні та всі вікарні архієреї.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна