Інженери обговорюють два способи ліквідації герба СРСР на Батьківщині-матері

 

Історики, юристи й інженери обговорюють оптимальний спосіб ліквідації герба СРСР на щиті монумента “Батьківщина-мати” в Києві в рамках закону про декомунізацію. Про це повідомив голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович в ефірі програми “Ваша Свобода” на “Радіо Свобода”.

“Минулого тижня відбулася експертна нарада за участі і пам’яткоохоронців, і істориків, і юристів, і навіть представників Інституту електрозварювання імені Патона. Там обговорювалося питання, яким чином цей герб має бути усунутий”, – повідомив В’ятрович.

При цьому голова УІНП заявив, що сама статуя, яка є частиною Національного музею історії України у Другій світовій війні, демонтована не буде.

“Було багато і радикальних голосів, які вважають, що взагалі вся ця фігура має бути демонтована як така, що спотворює образ Києва, як така, що є одним зі зразків радянського монументального мистецтва. Згідно цього закону, який прийнятий, вона не підпадає в повній мірі під «декомунізацію». Тобто вона не повинна бути демонтована. Натомість має бути знято радянський герб”, – зазначив Володимир В’ятрович.

Відповідаючи на запитання про способи, в які може бути ліквідовано герб СРСР на 13-метровому щиті на висоті майже 100 метрів, В’ятрович сказав: “Очевидно, це вже питання до тих людей, які є фахівцями в інженерній справі. Тобто обговорюється два питання – можливо, якесь зрізання цього герба, [або] можливо, накладання якихось додаткових конструкцій – зважаючи на те, щоб не нанести шкоди самій цій фігурі, яка має бути збережена”.

Нагадаємо, голова Українського інституту національної пам’яті оголосив про потребу зняти “совок” із монумента Батьківщини-матері 20 січня ц.р.

Монумент “Батьківщина-мати” відкрили в столиці України в 1981 році, до 35-ї річниці перемоги над нацистською Німеччиною. Статуя є частиною Національного музею історії України у Другій світовій війні.
Автор статуї — скульптор Василь Бородай.

Монумент має висоту 102 метри, загальна вага споруди 450 тонн.
В одній руці статуя жінки тримає 16-метровий меч вагою 9 тонн, в іншій – щит розміром 13×8 метрів із гербом СРСР вагою 13 тонн.

Читайте також:
Мінтранс доручив перейменувати порти “Южний”, “Октябрськ” та інше комуно-ординство

У Димитрові хочуть перейменувати місто на Дмитров. Хоча ВР рекомендує – Стусове

“Опоблоківська” міськрада Маріуполя запустила провокаційне
опитування щодо недекомунізації міста

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна