Владика Євстратій: Навіщо патріарх Кирил кричить “тримайте злодія!”

 

архієпископ Євстратій (Зоря)
голова інформаційного управління (прес-центру) УПЦ Київського патріархату, архієпископ Чернігівський і Ніжинський

Що могло би бути…
або Навіщо п. Кирил кричить “Тримайте злодія!” (FB)

Уявімо собі, дорогі читачі, що Янукович переміг, Майдан розігнано і потоплено у крові, як це планувалося, у країні запроваджено надзвичайний стан “заради збереження конституційного порядку та попередження заворушень”, Росія надає цьому повне сприяння (фактично здійснюючи зовнішнє управління), Захід “висловлює глибоке занепокоєння та надзвичайну стурбованість”.

Чого можна було би очікувати для релігійної ситуації в Україні – ґрунтуючись на фактах, які нам відомі.

1. Довідка для Януковича, знайдена у Межигір’ї, матеріали слідства Генпрокуратури, стаття в “Урядовому кур’єрі” та багато інших джерел дають підставу вважати, що розпочатий ще у 2011 р. план влади заміни в керівництві УПЦ МП митрополита Володимира Сабодана на митрополита Антонія Паканича був би здійснений.

Митрополит Олександр Драбинко опинився би за ґратами або у засланні.

Під проводом м. Антонія, як ставленика влади, УПЦ МП “пішла би за Януковичем як за Христом” /м. Павло Лебідь (с)/, благословляючи єднання з “братньою Росією” в Митному союзі, “відновлення конституційного ладу” – криваві репресії диктатора з добивання не згідних, тощо.

Бо якщо в кращих умовах “вальяжного Януковича” УПЦ МП й словом не заступилася за свого вірянина і послідовного прихильника Юрія Луценка, то хіба би піднесла голос в умовах закривавленої диктатури, маючи очільником залежного ієрарха?

А якби хтось всередині УПЦ МП щось би і посмів говорити – таких би церковно показово карали “за політичне православ’я” (о, іронія!), а світськи – садовили би у в’язницю, щоб іншим не кортіло займатися правдолюбством. Або вимушували би до еміграції-втечі.

Офіційно ж УПЦ МП так само би схвалювала всі дії Банкової, як патр. Кирил схвалює всі дії Кремля.
Помиритися? – Ми за мир! Воювати? – Всі на священну боротьбу! Демократія? – Тавруємо кривавого диктатора Сталіна! “Ліхіє дєвяностиє”? – Геть єльцинську семібанкірщину, а у Сталіна було не лише погане!…

Читайте також:
Як питання автокефалії Української церкви
“зриває” проведення Всеправославного собору

2. Що було би з іншими конфесіями? Те, що є в Криму та у колаборантських “республіках”: МП – офіційна конфесія, всі решта мають бути або лояльними, або обмеженими/забороненими.

Не забули ще приписи Мінкульту до УГКЦ з погрозами зняти з реєстрації за “не погоджені богослужіння на Майдані”?

Зняли б, і УГКЦ, і Київський Патріархат (медіа-адепти МП досі полюбляють згадувати два протеста Генпрокуратури на реєстрацію УПЦ КП).

Замість УГКЦ в якості “греко-католицької” могла би бути зареєстрована “правовірна ГКЦ” Іллі Догнала – та, що зимою 2013-14 р. кликала в Україну путінські війська. Хто не згідний – за кордон або у підпілля!

З УПЦ КП тим більше б не церемонилися: позбавили б легальності через Прокуратуру, або прийняли б новий закон, за яким би мала бути лише одна Православна Церква – МП (теж улюблений в колах МП “болгарський варіант” примушення до церковної єдності з допомогою держави і поліції).

Чи влаштували би переворот в самій Церкві через “об’єднання з УАПЦ” (за недовиконаним сценарієм 1995 р.), більшу частину заганяли би батогами і “Беркутом” в МП, а меншу, особливо на Заході країни – відправили б до “національної церкви”, так само лояльної до Януковича, як і МП (чи чув хтось під час Революції Гідності хоч одну заяву м. Мефодія як очільника УАПЦ, на підтримку Майдану? – ото ж бо…)

3. З протестантами, юдеями, мусульманами робили б те саме, що у Криму: кого можливо – схиляли б до лояльності (і влада, і відповідно підібрані одновірці з РФ).

Непокірних як “екстремістів” або садовили б, або висилали б закордон (особливо тих, хто має іноземне громадянство). А лояльні Кремлю протестантські, юдейські та мусульманські організації лише б сприяли тісній “інтеграції”.

Це – лише частина опису того можливого, умовного “2016 року”, в якому б ми опинилися у разі перемоги Януковича над Майданом. Перемоги такої бажаної для Кремля і вірної йому Московської патріархії.

Тому коли я читаю чергові заяви МЗС РФ або п. Кирила і його підлеглих про “гоніння” – я уявно малюю цю картину, я згадую про реальний стан наших одновірців під російською окупацією.
І прихожу до висновку, що верхівка МП голосно кричить “тримай злодія” тому, що судить про інших по собі самим.

Читайте також:
Олігарх Новінський у Женеві прислужує патріарху РПЦ Кирилу.
І допомагає зірвати визнання УПЦ КП?

Москва й Ватикан зірвали в Римі домовлене богослужіння
священика УПЦ КП з України?

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна