Новий різновид бізнесу: кожні чотири дні в Україні реєструється нова партія

 

У 2015 році в Україні зареєструвалася рекордна кількість політичний партій79.
Ще 38 політичних сил з’явилося у 2014 році.
Таким чином, за два останні роки в Україні було зареєстровано більше партій, ніж за 10 попередніх.
Про це заявив гендиректор Комітету виборців України Олексій Кошель, повідомляється на сторінці організації у “Фейсбуці”.

До цього найбільше політичних партій було створено у 2005 році – 24.

Загалом в Україні на даний час зареєстровано вже 316 політичних партій.

Зі створених у 2015 році партій, що могли взяти участь в місцевих виборах, менше половини висунули своїх кандидатів – 22 із 50. Ще вісім політичних сил заявили про своє бажання взяти участь в місцевих виборах, проте не висунули жодного кандидата.

“Фактично ми отримали абсурдну ситуацію, коли кожні чотири дні, включно з вихідними, в Україні реєструвалася нова політична сила. Це не лише підриває довіру суспільства до політичних партій, а й до представницьких органів влади”, – сказав Олексій Кошель.

За його словами, головними причинами зростання кількості партій є перетворення реєстрації на різновид бізнесу. Це, зокрема, передбачає торгівлю пакетами реєстраційних документів партій та місцями у виборчих комісіях.

Поява великої кількості нових партій можлива через спрощений механізм реєстрації політичних сил, каже голова КВУ. Наразі закон “Про політичні партії” вимагає зібрати лише 10 тисяч підписів громадян на підтримку рішення про створення політичної сили. А вони цілком можуть бути фіктивними.

В Україні відсутній належний контроль держави за створенням партій, зазначає Кошель.

За даними соціологічних досліджень, політичні партії належать до інститутів, яким українці довіряють найменше.
Відповідно до опитування Центру Разумкова на початку 2015 року, повну довіру до партій мали лише 0,6% українців, частково довіряли — 12,1%.
Восени 2015 року опитування “TNS-Україна” показало, що українці довіряють партіям лише на 1,8 бала за 5-бальною шкалою – менше, ніж Верховній Раді (1,9), судам, уряду, прокуратурі й астрологам (2,0).

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна