Європарламент закликав пришвидшити надання безвізового режиму Україні

 

Європейський парламент закликав Раду ЄС швидше скасувати візи для України та Грузії. Відповідний заклик міститься в резолюції, ухваленій 21 січня на пленарному засіданні ЄП у Страсбурзі, повідомляє УНІАН.

Європарламент “вітає зусилля, які докладають Україна, Грузія та Молдова в досягненні європейських стандартів” та зазначає, що успіх на цьому шляху залежить від багатьох факторів, включаючи “стабільну політичну ситуацію, стратегічне мислення, конкретні плани для реформ та добре використання фінансової й технічної міжнародної підтримки”.

Європарламент вітає позитивні звіти Єврокомісії щодо виконання Грузією та Україною Плану дій з лібералізації візового режиму і закликає ЄК “полегшити регулярний і ретельний моніторинг реалізації угод про асоціацію [з цими країнами] Європейським парламентом у встановлені терміни”, – зазначається в резолюції.

В резолюції також позитивно оцінюються успіхи Молдови в реалізації безвізового режиму і зазначається, що в цьому контексті Молдова є “гарним прикладом для всього регіону”.

Європарламент також наголосив на своїй твердій підтримці територіальної цілісності всіх трьох країн та закликав Росію припинити окупацію Криму і негайно покласти край прямій або непрямій участі в конфлікті на сході України, а також у заморожених конфліктах у Грузії та Молдові.
ЄП привітав рішення Ради ЄС від 21 грудня 2015 продовжити економічні санкції проти Російської Федерації після того, як Мінські домовленості не були виконані.

Крім того, Європейський парламент акцентує на тому факті, що країни Асоціації вільно обрали встановлення більш глибоких відносин з ЄС, “їхній вибір потрібно поважати і він повинен бути вільним від тиску з боку будь-якої третьої сторони”.

У цьому зв’язку ЄП засудив дії Росії, спрямовані на підрив проєвропейського курсу, обраного трьома країнами, і закликав до активізації зусиль, спрямованих на протистояння дезінформації.

 

Стосовно України Європарламент зазначив, що “вітає набуття чинності поглибленою та всеохоплюючою зоною вільної торгівлі” та засуджує той факт, що Росія припинила дію зони вільної торгівлі з Україною, запровадила “важкі торговельні санкції” й заборонила транзит товарів своєю територією.

У цьому зв’язку ЄП закликав Євросоюз підтримати Україну в поточному та майбутніх спорах з Росією, розпочатих у Світовій організації торгівлі в статусі третьої сторони.

Європарламент також закликав держави-члени ЄС утримувати Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в робочому стані та відзначив заклик українського уряду щодо розміщення міжнародних миротворчих сил уздовж російсько-українського кордону і в Донецькому та Луганському регіонах.

Європарламент також підтримав створення міжнародного трибуналу для покарання винних у трагедії рейсу МН-17 та закликав Росію до співпраці з міжнародною спільнотою з тим, щоб провести повне та неупереджене кримінальне розслідування.

Європарламент “исловлює жаль з приводу того, що російська агресія, яка триває, призвела до жахливої гуманітарної ситуації на Донбасі, і що українським та міжнародним гуманітарним організаціям відмовлено в доступі до окупованих регіонів; висловлює глибоку стурбованість з приводу складних гуманітарних умов, в яких опинилися більш ніж 1,5 млн. внутрішньо переміщених осіб; глибоко стурбований у зв’язку з порушеннями прав людини в окупованому Росією Криму, особливо у зв’язку з важкою ситуацією, в якій опинилися кримські татари, і підкреслює необхідність подальшої фінансової допомоги для України з боку ЄС”, – наголошується в резолюції.

Європарламент привітав зусилля, які докладає українська влада у сфері лібералізації візового режиму з ЄС, та висловив очікування, що українське керівництво повністю виконає зобов’язання у сфері боротьби з корупцією в першому кварталі 2016 року.

В ЄП також висловили “глибоке занепокоєння” у зв’язку з майбутнім консультативним референдумом у Нідерландах щодо Угоди про асоціацію з Україною та висловили сподівання на позитивне рішення голландського народу.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна