“У солдатів АТО зараз в моді ватники, пальта й пуховики”. Чи реально виконати жорсткий “порядок розміщення знаків розрізнення на формі ЗСУ”?

 

“Тимчасовий порядок розміщення знаків розрізнення на польовій формі одягу Збройних сил України” – так називається керівний припис, розміщений днями на сайті Ukrmilitary.com.

Сенс такого розпорядження, що вийшло з Міністерства оборони, цілком зрозумілий. Адже порядку у військах зараз немає ані з носінням знаків розрізнення на формі, ані з носінням самої форми.

Стандартизувати формений одяг та “аксесуари” на ньому однозначно потрібно. Втім, передбачені директивою стандартні нашивки у вигляді липучок підходять лише до “статутної” форми ЗСУ, яку називають “пікселька”. Тоді як військовослужбовцям повсюдно дозволяють носити й інші типи камуфляжу. А до них ну ніяк не “пришиєш” наказ про “тимчасовий порядок розміщення знаків розрізнення”.

Хай там як, а “Порядок” оприлюднено.
Републікуючи цю схему – в якій, до речі, відсутня стара добра нашивка з групою крові,Новинарня вирішила також опитати бійців ЗСУ з АТО та пункту постійної дислокації на предмет можливості чи неможливості дотримання “Порядку”.

Такий порядок

Тимчасовий порядок розміщення знаків розрізнення ЗСУ 1

“З метою недопущення порушень правил носіння польової форми одягу, належної ідентифікації військовослужбовців Збройних сил України, Міністерством оборони визначений тимчасовий порядок розміщення знаків розрізнення на польовій формі одягу.

  1. Нарукавна нашивка “Державний Прапор України” (передбачено конструкцією)
  2. Погон-муфта зі знаками розрізнення військових звань, для курсантів та ліцеїстів – літера золотавого кольору
  3. Нашивка з прізвищем військовослужбовця
  4. Нашивка приналежності до Збройних сил України
  5. Нарукавна емблема військової частини
  6. Нарукавна емблема виду, роду Збройних сил України або органу військового управління, якому підпорядковується військова частина

Примітка
1. На інших предметах польової форми одягу розміщення знаків розрізнення ідентичне.
2. Розміщення інших знаків (нашивок, емблем тощо) на польовій формі одягу забороняється.

зображення © Міністерство оборони України

зображення: Міністерство оборони України

Розміри нашивок: 130х30 см (висота літер – 10 мм)
Розмір муфти – 50х110 мм”.

Що кажуть про цей “Порядок” самі бійці

Запитання від “Новинарні”: Чи реально виконати цей “Порядок”? Що на камуфляжі носять зараз? Скільки взагалі зараз у вашому підрозділі різновидів камуфляжу?

Артем Чех (Чередник)

військовослужбовець 9-го окремого мотопіхотного
батальйону ЗСУ (мобілізований), учасник АТО, письменник:

– Стосовно цієї директиви – вперше чую. Я не знаю, як у тилу, але тут, в АТО, виконати її неможливо.

Я отримав [казенну] форму ще в учебці у травні місяці, решта – волонтерська або куплена власним коштом.
За місяць на передовій “пікселька” перетворюється на ганчір’я, тому тут в моді ватники, пальта, утеплений “дубок” (камуфляж старого зразка до 2014 року – “Н”).

Я ношу “британку” з “бундесівською” підстьожкою або “горку” (відповідно, уніформа військових Великої Британії, Німеччини, тип гірсько-штурмового костюму – “Н”). Як показала практика, найвитриваліший одяг.

У частинах десь в тилу в цьому (“Порядку”) є сенс. Але, знову ж таки, “механи”, наприклад, не мають змоги щодня прати форму, а в них вона завжди брудна.

Ми на передку носимо все, що зігріває. Навіть цивільні пуховики. А шеврони – це хто як хоче.

Пам’ятаю, що коли стояли під Кримом, хлопці купували собі і “групу крові”, і ще якісь шеврони. Нині це неактуально. Тут інші заморочки. Не до краси. Та й хто [в АТО] може заборонити щось носити або не носити? До нас рідко хто доїжджає.

Нову форму, скажімо, мали б усім видавати через півроку служби. Але видали не всім. Кого комбат зловив у Попасній у “невдповідній” – тому й дали.

Якщо чесно, гівняна вона. Навіть нова. Але краще, ніж та, що давали весною. Особливо, коли немає чого носити (посміхається).

Читайте також:
Артем Чех: Чому я підтримую чергову мобілізацію

Тарас Чмут

доброволець десантно-штурмової роти 501-го батальйону
морської піхоти ВМС ЗСУ, волонтер:

– Виконати цю директиву реально. Але за кошти самих військових. Адже шевронів, як і всього подібного, армія не видає.

Зараз всі носять, що хочуть. Хтось взагалі нічого [зі знаків розрізнення], хтось по два шеврони “а ля Кіборг, герой АТО, Укроп” і т. д. В секторі за цим ніхто не слідкує, а от у ППД (пункт постійної дислокації) з цим стриманіше.

Щодо різнобою камуфляжів… Нещодавно прийшла директива – всім ходити в “статутці”. Але її видають один комплект, і то не завжди, і не всім. Я, наприклад, так зимового й не отримав, бо все в секторі, а тут, де я зараз [у ППД в Миколаєві] – або велетенські розміри, або малі жіночі.
Так що 70% солдатів ходять у “пікселі”, інші – хто в чому.

Читайте також:
Тарас Чмут: Чи заслуговую я на статус учасника бойових дій? Швидше ні, аніж так

Опитував: Дмитро Лиховій

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна