Супертанкери на низькому старті: Іран з понеділка готовий обвалити й так низькі ціни на нафту

Санкції проти Ірану, в тому числі обмеження на торгівлю нафтою, можуть бути зняті до понеділка, 18 січня 2016.
Про це, як повідомляє Bloomberg, заявив у середу заступник голови іранського МЗС Аббас Аракчі.

За його словами, остаточну доповідь МАГАТЕ, що підтверджує мирний характер ядерної програми Тегерана і виконання Ісламською Республікою взятих на себе зобов’язань, буде оприлюднено у п’ятницю.
У неділю, як очікується, представники “шістки” посередників та Ірану зроблять спільну заяву, в якій підтвердять виконання угоди, укладеної в липні, та скасування санкцій, сказав Аракчі.

У результаті Іран зможе відновити експорт нафти в Європу, припинений санкціями в 2011 році.
Міністр нафти країни Біджан Зангане раніше заявляв, що Ісламська Республіка готова наростити поставки на 500 тисяч барелів на день протягом тижнів після скасування обмежень і продавати “за будь-яку ціну”.

Іран почав повільно нарощувати видобуток ще навесні й накопичує нафту в десятках супертанкерів, що стоять на дрейфі біля узбережжя, повідомила ізраїльська дослідницька компанія Windward після аналізу супутникових даних.
Накопичена нафта піде на експорт одразу після скасування санкцій, вважають аналітики Barclays Plc і Societe Generale.

Повернення Ірану на нафтовий ринок загрожує новим витком цінової війни між країнами ОПЕК, вважає старший радник з безпеки поставок Шведського енергетичного агентства Самуель Січук. За його словами, швидше за все, Ірану доведеться пропонувати знижки, як це робив Ірак після довгої відсутності на ринку.
Тобто ціни на нафту можуть ще більше знизитись.

У Міненерго США вважають, що збалансованої точки ринок нафти досягне не раніше третього кварталу 2017 року.

Ціна на європейську нафту знову впала до 12-річного мінімуму – якраз за рахунок очікування збільшення постачань нафти з Ірану.
Сьогодні вранці ф’ючерси на Brent подешевшали на $0,12 до $30,19 за барель, а ф’ючерси на WTI подорожчали на $0,31 до $30,79. Раніше в четвер ціна Brent опускалася до мінімального з лютого 2004 року рівня $29,73.

Нагадаємо, днями аналітики британського банку Standard Chartered дали найпесимістичніший прогноз щодо падіння цін на нафту – на їхню думку, нафтова ціна може опуститися до $10 за барель.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна