“Чи заслуговую я на статус учасника бойових дій? Швидше ні, аніж так”

 

Тарас Чмут
доброволець десантно-штурмової роти 501-го батальйону морської піхоти ВМС ЗСУ, волонтер

ЩОДЕННИК МОРПІХА. День 231.
Чи заслуговую я на статус учасника бойових дій? Швидше ні, аніж так (FB)

Довго вагався, чи варто писати про це… Але щоденник має бути повним і правдивим, а без згадки про УБД це буде не так…

Вчора отримав “корочку” [учасника бойових дій] – синя картонка з фото 3 на 4 та “Лист талонів” на знижки при використанні транспорту (вперше побачив таку штуку).

Чи вважаю, що заслуговую на УБД?.. Швидше ні, аніж так.
Чому? Бо не воював у тій мірі в якій моїй совісті буде достатньо… І не можу воювати зараз (чи хоча б бути там, де то потенційно можливо) з причин, які не залежать від мене – місце вмотивованих добровольців у тилу, так вважає наше командування.

Від редакції. Після тривалого перебування в секторі “М” під Широкіним стрільця-морпіха Чмута перевели в штаб у Миколаїв на посаду “оператор інформаційно-аналітичної групи управління батальйону” – за “колючі” дописи в соцмережах.

Саме оформлення УБД відносно просте: треба подати 2 фотокартки 3 на 4, матові, без куточка, у формі, без головного убору, охайного вигляду, додати 2 копії паспорта та 1 ідентифікаційного коду, заповнити згоду на обробку даних і передати то в стройову частину – у нас цим займається одна з працівників, яка потім додає витяг із Сектору, що ви дійсно перебували в зоні АТО, перевіряє наявність і правильність всіх документів та партіями передає документи в Одесу.

Там, у штабі флоту, раз у скількись часу збирається комісія, яка ці документи розглядає і приймає рішення видати УБД (якщо все оформлено вірно).

Звичайно, не всі отримують УБД так швидко, як хотілося б. Але, з того, що бачив я – у більшості це вина самих військових: не можуть зробити правильне фото (роблять не в формі, а потім їх відхиляють, чи забувають донести якусь копію документів, чи передають кимось доки а вони не доходять і губляться…).

Також, є проблема з якісним інформуванням особового складу підрозділів про процедуру і строки – а це вже недопрацьовують замполіти (наприклад, нашої 3-ї роти!).

Зараз бійці нашого батальйону, який з липня перебуває на обороні Маріуполя, в хаотичному порядку почали отримувати УБД.

Як сказали в Одесі, з усієї морської піхоти 501-й найкраще підготував документи (сам того не чув, але так розказували). Кількість відхилених через недоліки у нас мінімальна. З кожною наступною комісією чергова партія бійців (50-70 чоловік) буде отримувати свої посвідчення…

Що хочу відзначити окремо, так це те, що зараз немає мінімального строку перебування в АТО щоби отримати УБД.

Колись було 45 діб, а зараз є випадки, коли і за день в Краматорську стають “ветеранами”…
Вважаю, що це не правильно, і мало б бути врегульовано.

P.S. А ще УБД є офіційним способом “відкосити” від люстрації у вищих чинів армії… Саме тому ті генерали і полковники, хто мав би потрапити під неї, так люблять “воювати” в зоні АТО…

P.P.S. Не піду з армії, поки не буду вважати виконаним свій обов’язок перед країною, у тому числі за отримане УБД – щоби не стидно було сидіти за одним столом з тими бійцями, яким допомагав і як геройськи воювали.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна