ГПУ оголосила підозру чотирьом екс-“беркутам”, які чинили злочини проти Майдану. ОНОВЛЕНО

Чотирьом екс-працівникам колишнього підрозділу МВС “Беркут”, які вже пройшли переатестацію, оголошено підозру у застосуванні насильства проти Майдану під час Революції Гідності.
Про це повідомила прес-служба Генпрокуратури.

За інформацією ГПУ, оголошено про підозру двом командирам відділень та двом бійцям полку поліції особливого призначення ГУ поліції в Києві (колишнім співробітникам столичного спецпідрозділу міліції “Беркут”) за фактами перевищення влади та незаконного затримання активістів громадського руху “Автомайдан” у ніч із 22 на 23 січня 2014 року на вулицях Щорса та Грушевського в Києві, що супроводжувалося застосуванням до них насильства та пошкодженням їхніх автомобілів.

Крім того, беркутівців обвинувачують у службових підробленнях рапортів та наданні завідомо неправдивих показань, поєднаних зі звинуваченням активістів у тяжких злочинах, на підставі яких їх було затримано, притягнуто до кримінальної відповідальності за нібито хуліганські дії та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Ідеться про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 384 Кримінального кодексу України.

У ГПУ повідомили, що до суду вже внесли клопотання про відсторонення підозрюваних від посад та застосування до них запобіжних заходів у вигляді домашніх арештів.

У прес-службі зазначили, що вищезгадані колишні беркутівці успішно пройшли переатестацію, а двоє з них отримали підвищення, ставши командирами відділень у новій поліції України.

Довідково

Частина 2 статті 28, частина 3 статті 365 КК України – перевищення влади за попередньою змовою групою осіб, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які виходять за межі наданих прав та повноважень, що супроводжувалося насильством, або погрозою застосування насильства, застосуванням зброї чи спеціальних засобів, або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого діями та спричинили тяжкі наслідки – карається позбавленням волі на строк від 7 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років.

ОНОВЛЕНО.

Коментар глави Національної поліції України
Хатії Деканоїдзе:

– Повідомлення Генеральної прокуратури у справі про чотирьох співробітників “Беркута”, яким ГПУ сьогодні пред’явила підозру у справі про напади на Майдані,і які нібито успішно пройшли переатестацію в громадській комісії Нацполіціі та зараховані на службу, є абсолютно неправдивим.

Чотири співробітники “Беркута”, яким висунуто підозру ГПУ, не проходили досі переатестації, і, звичайно, не з’явилися на розгляд громадських комісій Національної поліції.

Вони дійсно проходили службу в лавах міліції, зараз після ліквідації міліції продовжують значитися в лавах поліції, але черга переатестації до них ще не дійшла, і вони не можуть бути перепризначені на будь-які посади взагалі.

У зв’язку з ліквідацією міліції створена Національна поліція, яка проводить переатестацію всіх своїх співробітників силами громадських комісій, за участю волонтерів і журналістів. Комісії працюють абсолютно прозоро, переатестація йде під контролем представників Європейської комісії та агентства ICITAP Міністерства юстиції США.

Викликає подив, що прес-служба Генеральної прокуратури поширює неправдиву інформацію про переатестацію і таким чином дискредитує процес переатестації Національної поліції.

Генпрокуратура не направляла жодних офіційних запитів про нинішній статус цих співробітників у Національну поліцію та, отже, не могла перевірити або отримати підтвердження своєї заяви. І тим не менше, дане повідомлення було оприлюднено.

Поширюючи неперевірену неправдиву інформацію про проведення переатестації і реформи Національної поліції, прес-служба Генпрокуратури підриває довіру до діяльності всіх правоохоронних органів і до реформ у державі в цілому.

Сподіваюся, цей абсолютно вигаданий скандал не вплине на відкриту і компетентну роботу громадських комісій із переатестації.

Я вимагаю негайного спростування недостовірної інформації з боку Генеральної прокуратури України.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна