В Україні вступ до НАТО підтримують рекордні 83% громадян

У разі референдуму щодо вступу України до Північноатлантичного альянсу цю ініціативу підтримали б 83% українців – найбільше за всю історію спостережень.

Як передає “Новинарня” в понеділок, 3 жовтня, про це свідчать дані опитування соціологічної групи “Рейтинг”.

Так, на відповідному референдумі вступ до НАТО підтримали б 83%, проти голосували б 4%, не проголосували б 9%.

Крім того, 86% опитаних підтримали б вступ України до Євросоюзу у разі проведення референдуму (проти – 3%, не проголосували б – 7%). Підтримка вступу до ЄС одностайна серед представників усіх макрорегіонів та вікових груп.

У червні 2022 року вступ до НАТО підтримували 76%.

На відміну від вступу до ЄС вступ до НАТО дещо обережніше сприймається мешканцями сходу країни (69% – за вступ, 9% – проти, 17% – не прийшли б на голосування).

Попри це у порівнянні із попереднім опитуванням динаміка у підтримці вступу до Альянсу серед мешканців цього макрорегіону дуже позитивна (у червні за – 55%, проти – 20%, не прийшли б голосувати – 22%).

Аудиторія опитування – населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок.
Результати зважені з використанням актуальних даних Державної служби статистики України.
Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів.
Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,2%. Терміни проведення: 1-2 жовтня 2022 р.

Контекст

30 вересня  керівництво РФ оголосило про анексію окупованих областей України (Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької), а президент Росії Володимир Путін виступив із великою антизахідною промовою.
Також Путін заявив, що відтепер мешканці анексованих територій – громадяни РФ.

Москва вперше заявила про “прийняття” до складу федерації навіть тих територій, які не контролюють її війська (це північно-західні райони Херсонщини; північна частина Запорізької області, де живе більшість населення області, включно з містом Запоріжжя; майже половина Донеччини та низка населених пунктів і територій Луганщини).

Рішення влади РФ є протизаконними та не відповідають міжнародному праву. В будь-якому разі Україна буде домагатися звільнення своїх територій, включно з Кримом, військовим шляхом. Звільнення міста Лиман і низки сіл на Донеччині відбулося вже після заяви Путіна про “анексію”.

Після заяв із Москви 30 вересня, на підставі рішення РНБОУ, президент Володимир Зеленський заявив про підписання Україною заявки на прискорений вступ до Північноатлантичного альянсу.

Читайте також:
Президенти 9 держав підтримали членство України в НАТО і закликали збільшити їй допомогу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна