Ще понад 20 громад МП перейшли в лоно ПЦУ. Бучанська – відмовилася

Після повномасштабного вторгнення Росії з так званої “УПЦ Московського патріархату” до складу помісної церкви – ПЦУ – перейшло вже більше 1200 громад. За останню декаду липня і перший тиждень серпня такий крок зробила ще 21 громада.

Зокрема, 24 липня громада села Лукашівка, що під Черніговом, проголосувала за перехід до ПЦУ. В березні це село 21 день перебувало під окупацією російських військ, зазнало значних руйнувань, рашисти чинили знущання та вбивства. Тепер храм Вознесіння Господнього, що був ворожим штабом та складом і тепер розбитий у боях з окупантами, став українським.

Зруйнована Вознесенська церква в селі Лукашівка під Черніговом. Фото: Суспільне

Як повідомляє РІСУ, лідером за кількістю переходів залишається Хмельницька область. Майже половина нових громад – із цієї області.

21 липня начальник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій підписав розпорядження про реєстрацію статуту релігійної громади Свято-Пантелеймонівського храму села Грим’ячка Хмельницького району, 26 липня – ще чотири розпорядження: щодо громад Свято-Покровського храму села Колибань, Свято-Успенського храму села Катеринівка Хмельницького району; святого рівноапостольного князя Володимира села Проскурівка Ярмолинецького району; Успіння Пресвятої Богородиці села П’ятничани Кам’янець-Подільського району.

7 серпня відбулися парафіяльні збори у двох селах Білогірської територіальної громади на Хмельниччині щодо зміни підлеглості з “УПЦ МП” в ПЦУ. У селі Варивідки (церква Воздвиження Хреста Господнього) одностайним рішенням вирішили приєднатись до складу Хмельницької єпархії ПЦУ разом із настоятелем. У селі Сушівці (церква святого Миколая), де до складу парафії також входить село Водички, більшістю голосів громади також прийнято рішення долучитись до ПЦУ, але священик на збори не з’явився.

Крім того, ще 11 громад із семи областей змінили свою юрисдикцію.

Другою за кількістю переходів стає Київська область, де за ці тижні визначилися чотири громади.

28 липня громада Свято-Успенської парафії міста Сквира провела збори, в яких взяли участь понад 300 осіб. На них було прийнято рішення про перехід громади до лона Православної церкви України.

“До сьогодні це залишалась єдина церковна громада, яка ще була підпорядкована “УПЦ Московського патріархату” на Сквирщині”, — повідомили на фейсбук-сторінці Сквирської міськради.

29 липня відбулася перша літургія українською мовою в церкві Преображення села Ольшаниця Рокитнянського району, яку відправили священнослужителі ПЦУ. Перед тим громада змінила юрисдикцію.

6 серпня громада храму Покрови села Требухів також вирішила приєднатися до ПЦУ, незважаючи на спротив священника. МП намагається заперечити це рішення.

7 серпня відбулися збори у Свято-Миколаївській парафії села Мартусівка Бориспільського району, яка разом з настоятелем храму протоєреєм Валентином проголосувала за перехід від Москви в Православну церкву України.

Свої рішення прийняли дві громади на Вінниччині: 31 липня – парафіяльна громада Свято-Успенського храму села Руданське, 1 серпня – парафіяльна громада храму Архистратига Михаїла села Конатківці.

В інших чотирьох областях перейшло по одній громаді – в селах Городище на Житомирщині, Івачків на Рівненщині, Хутори на Черкащині, Шевченківське Дніпропетровської області.

Але є й погані новини.

Громада Петро-Павлівського храму в Бучі на Київщині відмовилася переходити в ПЦУ і підтвердила це на зборах.

Збори відбулися 7 серпня після Божественної літургії, про їх результат – повідомив у соцмережі настоятель парафії архімандрит Аркадій (Демченко).

Читайте також:
У церкві під Черніговом, яку окупанти використовували як склад, знайшли трупи цивільних. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна