Вінницьку поліцію очолив Іван Іщенко, який був на одному боці з сепарами в Одесі 2 травня

 

Головне управління Національної поліції у Вінницькій області очолив Іван Іщенко, який до цього був заступником начальника ГУ НП в Одеській області.

Це підтвердив голова Нацполіції України Ігор Клименко, який особисто представив нового очільника поліції області у понеділок, 1 червня, пише вінницьке видання Vежа.

Напередодні громадський діяч, волонтер Роман Балан (Сініцин), який свого часу очолював одну з атестаційних комісій МВС, написав, що Іщенко відомий тим, що під час подій 2 травня 2014 року в Одесі перебував на одному боці з антиукраїнськими заколотниками.

“2 травня 2014 року в Одесі Іщенко з Фучеджи (колишній заступник начальника ГУ МВС, втік з України – “Н”) та іншими мусорами стояли на одному боці з проросійськими та російськими найманцями, які з автоматичної зброї розстрілювали протестувальників. Допомагали та координували сепарів”, – написав Сініцин у фейсбуці.

Він також поширив скріншот із відео, на якому Іван Іщенко 2 травня зафіксований поруч із заколотниками, що стріляють з-за спин поліції в бік українських активістів.

“Доказів насправді більше, але цей чорт не у в’язниці і не втік в Придністров’я [як Дмитро Фучеджи]”, – зазначив Сініцин.

Він нагадав, що після 2014 року Іван Іщенко стрімко піднімався по кар’єрній драбині при голові ГУ Нацполіції Одещини Дмитрові Головіну, був начальником управління превентивної діяльності ГУНП.

На представлення Івана Іщенка у Вінниці 1 червня прийшли волонтери і учасники АТО. Вони хотіли запитати новоспеченого очільника поліції області про його участь у подіях в Одесі 2 травня 2014 року.

Фото: Veжа

Іщенко з ними зустрівся і запевнив, що завжди стояв на позиціях того, що Одеса – українське місто, і брав безпосередню участь в його захисті.

“Що стосується 2 травня 2014 року, що усіх турбує. Тоді дійсно я був відряджений на стажування в Одеське управління Національної поліції… Проходив стажування десь тиждень на посаді начальника управління громадської безпеки… Мною було прийняте рішення і затримано (це можна перевірити) більше 100 так званих “тітуханів”, прихильників “руського міру” (може навіть до 200). І коли я вже розумів, що щось не те коїться, особисто своїми руками (це просто, якщо дивитися все відео, і потім, що було біля будинку профспілок), я відстоював наше місто, Одесу, і віддавав особисто потім розпорядження про арешт прихильників цього “руського міру”, – сказав Іщенко під час зустрічі з ветеранами.

Як відомо, Іван Іщенко у 2005 році закінчив Одеський державний університет внутрішніх справ. У 2011-2013 роках очолював на Одещині Тарутинське відділення міліції, потім проходив стажування в облуправлінні ВС. Після цього деякий час очолював Овідіопольський райвідділ, обіймав посаду начальника управління громадської безпеки обласного УВС.

У лютому 2019 року полковник поліції Іщенко захистив в Харківському національному університеті внутрішніх справ дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук (“Адміністративно-правові засади здійснення підрозділами Національної поліції України ювенальної превенції”).

Одружений, виховує двох синів. Дружина – Крістіна Іщенко – працює в муніципальній інспекції з благоустрою.

Сім’я володіє зокрема земельною ділянкою площею 2 га в Тарутинському районі. Пересувається Іщенко на Audi Q3 2016 року, наданій йому у користування.

Читайте також:
Учасники “розборок” у Броварах виявилися наближеними до зятя “гаманця Авакова”, – Сініцин

Як інформувала “Новинарня“, вранці 29 травня в Броварах сталася стрілянина за участю близько сотні осіб, які таким чином взяли участь у спробі переділу ринку пасажирських перевезень (маршруток) між Броварами й Києвом. У сутичках взяли участь багато завезених “тітушок” з інших регіонів.
Того ж дня президент Володимир Зеленський заслухав міністра внутрішніх справ Арсена Авакова щодо стрілянини в Броварах. Глава МВС розповів, що один автобус з озброєними людьми приїхав із Вінниці, інша група на трьох мікроавтобусах – зі столиці.
Керівника ГУ Нацполіції Вінницької області Юрія Педоса через це відсторонили від виконання обов’язків, його заступника – начальника кримінальної поліції та керівника оперативної служби звільнили з посад.

Нагадаємо, 2 травня 2014 року під час зіткнень між проросійськими прибічниками т. зв. “Одеської народної республіки” і проукраїнськими активістами в Одесі загинули 48 людей і більше 200 постраждали.
Першими жертвами протистояння були українські патріоти, яких розстрілювали сепаратисти в районі Грецької площі.
Одеська міліція не заважала заколотникам із вогнепальною зброєю. Виступ сепаратистів придушили передусім пересічні активісти, майданівці й футбольні фанати.
Близько 40 осіб загинули під час пожежі в Будинку профспілок на Куликовому Полі, де перебували антимайданівці та інші прибічники російських ідей.
На боці “антимайдану” в Одесі воювало багато громадян Росії. Частина з них отримала судові вироки або за іншими рішеннями була обміняна в РФ на українських політв’язнів.

Читайте також:
“2 травня – свято успішної оборони Одеси від російської агресії”, – Дикий

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна