“Помру за мову”: в Удмуртії вчений Разін спалив себе перед Держрадою. ВІДЕО

 

У вівторок, 10 вересня, в Іжевську (Удмуртія, Росія) директор Інституту людини УдГУ Альберт Разін облився бензином і влаштував акт самоспалення перед будівлею місцевої Державної ради.

Як повідомляють російські ЗМІ, Разін тримав у руках плакат з цитатою дагестанського поета Расула Гамзатова: “І якщо завтра моя мова зникне, то я готовий сьогодні померти“. Також він підняв гасло: “Чи є у мене батьківщина?”.

Альберт Разін отримав опіки 100% тіла, був госпіталізований у важкому стані. Через декілька годин чоловік помер у лікарні.

Фото: zlou18/vk.com

Альберту Разіну влітку цього року виповнилося 79 років. Він – заслужений діяч науки, активіст удмуртського національного руху.

Разін вимагав від місцевої влади ухвалення рішень та заходів для збереження удмуртської мови, домагався, щоби цю мову діти вчили в школі.

В архіві видання “Idel.Реалії” збереглося відео 2017 року, на якому Альберт Разін проводив стародавній обряд моління в Березовому гаю в Іжевську:

Після заяви президента Росії Володимира Путіна у 2017 році про неприпустимість примусу вивчати нерідні мови державні мови національних республік РФ, крім російської, перестали бути частиною обов’язкової шкільної програми.

Раніше, за вісім років (між 2002 і 2010 роками) кількість удмуртів, які володіють удмуртською мовою, скоротилася на 30% – від 463 тис. до 324 тис. осіб. Існує загроза зникнення цієї мови.

Читайте також:
У Росії засудили до 4 років активіста, який носив передачі полоненим морякам

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна