Туреччина купує в Росії ЗРК С-400 “Тріумф” на 2,5 млрд. доларів

 

Офіційна Анкара підписала угоду з Москвою про купівлю російських систем протиповітряної оборони С-400 “Тріумф”.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що його країна вже внесла передоплату за угодою. Її загальна сума, за оцінками, становитиме до 2,5 мільярдів доларів.

Це перша така велика закупівля Туреччиною озброєнь із Росії, пише турецька преса.

У Росії підтвердили, що контракт підписаний і “готується до виконання”.

У НАТО, членом якого є Туреччина, повідомили, що отримали інформацію про цю закупівлю. Країни-члени Альянсу самі вирішують, яке військове обладнання купувати, але для НАТО важливо, щоб усе обладнання цих країн було придатне для використання у взаємодії, сказав неназваний посадовець і додав, що наразі жодна країна-член НАТО не має систем С-400 на озброєнні.

У США раніше, коментуючи перші повідомлення про майбутній контракт, заявляли, що закупівля Туреччиною озброєнь із Росії викличе занепокоєння у Вашингтоні, передає “Радіо Свобода”.

Росія заявляє, що її зенітно-ракетний комплекс С-400, модифікація старшого С-300ПМ, має далекосяжність 400 кілометрів і здатен відстежувати одночасно до 80 цілей. Таку систему Росія розмістила на своїй базі на заході Сирії ще наприкінці 2015 року, після того, як турецький літак збив російський на турецько-сирійському кордоні.

Цей комплекс не використали на захист сил президента Асада, союзником якого є Росія, коли США після хімічного удару урядової авіації Сирії по цивільному населенню розстріляли “Томагавками” сирійську урядову авіабазу. За припущеннями, причиною цього могло бути і політичне рішення Росії не вступати в додаткову конфронтацію зі США, і реальна технічна нездатність комплексу збити ці ракети, всупереч заявам Москви про “сирійське небо на замку”.

Читайте також:
Окупанти в Криму ставлять на чергування ракетні комплекси С-400 “Тріумф”. ІНФОГРАФІКА, КОМЕНТАР УКРАЇНИ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.