Конгрес нацгромад вимагає тиску на Росію, звільнення Чийгоза та українського моніторингу в Криму

 

Конгрес національних громад України закликав міжнародну спільноту посилити тиск на Росію, щоб домогтися скасування вироку і негайного звільнення Ахтема Чийгоза та інших політв’язнів.

Як повідомляє “Новинарня“, про це йдеться у заяві Конгресу національних громад, яку оприлюднив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров 11 вересня після винесення вироку Чийгозу так званим “Верховним судом Криму”.

У Конгресі нагадали, що Чийгоз був визнаний винним в організації масових заворушень через участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради АР Криму 26 лютого 2014 року і був засуджений до восьми років позбавлення волі в колонії загального режиму.

Конгрес національних громад України констатує, що обвинувальний вирок є “політично мотивованим, неправомочним з точки зору права і заснованим на неправдивих свідченнях”.

“З перших днів захоплення росіянами АРК ми здійснюємо моніторинг порушень прав національних меншин на території окупованого півострова, ідеологічно мотивованого насильства, вандалізму та інших проявів ксенофобії, викрадень, арештів і політично мотивованого переслідування діячів і активістів незалежного кримськотатарського національного руху і членів мусульманських громад. На основі зібраного за три з половиною рока матеріалу впевнено можна стверджувати, що репресії і насильство носять системний характер. Кримінальні, адміністративні справи та судові рішення у таких справах стали вже звичним явищем в окупованому Криму. Кількість політичних в’язнів продовжує зростати. Вигадані мотиви, брехливі свідчення і звинувачення, за якими проходять підсудні, служать інструментом залякування і контролю над населенням для російської окупаційної влади в Криму”, – сказано в заяві.

“Справа Ахтема Чийгоза носить в цьому контексті особливий, показовий характер – і одночасно є яскравою ілюстрацією правового нігілізму і цинізму окупаційної влади.

Ми закликаємо міжнародну спільноту посилити тиск на Російську Федерацію і де-факто владу Криму для того, щоб домогтися припинення політичних переслідувань і перегляду раніше винесених судових рішень.

Як невідкладний захід ми закликаємо зробити можливою роботу українських і міжнародних моніторингових та правозахисних місій в Криму.

Ми вимагаємо скасування вироку і негайного звільнення Ахтема Чийгоза та інших політв’язнів”, – заявили в Конгресі національних громад.

* * *

Вирок кримського суду прокоментував також президент Петро Порошенко.

“Справа Ахтема Чийгоза – черговий вирок Росії, яка на найвищому міжнародному рівні – ООН – визнана окупантом. 
Можна незаконно обмежити свободу, але волю і правду ніколи не зломити! Можна окупувати чужу землю, але вона горітиме під ногами і пектиме аж до її звільнення”, – йдеться на ФБ-сторінці глави держави.

Читайте також:
Ахтем Чийгоз отримав вирок суду окупантів: вісім років колонії

Порошенко: Київ робить усе для звільнення Ахтема Чийгоза

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна