Кращий танкіст України Багаєв: Танк, який стояв на виставці на Хрещатику, тепер мій

 

Капітан Роман Багаєв, тепер уже дворазовий переможець змагань на кращий танковий взвод ЗСУ, розповів “Новинарні” про братство танкістів, свою участь в АТО, навчаннях у Німеччині й турнірі The Strong Europe Tank Challenge

Капітан Роман Багаєв. Фото з особистого архіву

26-річний капітан Роман Багаєв (позивний “Тюльпан”) – командир найкращого танкового взводу України.
Це звання офіцер із 14-ї окремої механізованої бригади підтверджує другий рік поспіль. І у вересні 2016-го, і сьогодні, 9 вересня 2017-го, танкісти з Володимира-Волинського виграли змагання на кращий танковий взвод Збройних сил України, фінал яких уже традиційно відбувається на полігоні 1 отбр у Гончарівському на Чернігівщині.

Багаєв народився у Криму, мешкав на Полтавщині, потім – у Харкові. За рік до початку АТО кадровий військовий за перерозподілом із Харкова потрапив до 51-ї волинської бригади, замість якої у грудні 2014-го сформували нову 14 омбр.

Перед тим Багаєв воював в АТО також у складі батальйону спецпризначення “Колос”. За участь у бойових діях нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Як переможець змагання на кращий танковий взвод ЗСУ, у травні цього року брав участь у міжнародних танкових змаганнях НАТО The Strong Europe Tank Challenge у Німеччині.

За підсумками турніру багато ЗМІ, в тому числі “Новинарня“, повідомляли, що волинські танкісти посіли п’яте місце серед шести учасників, випередивши поляків і пропустивши вперед австрійців, німців, американців, французів. Однак, уточнює тепер Багаєв, наше місце було таки шосте.

Про досвід української команди у натівських змаганнях, відмінності у підготовці українських та європейських танкістів, участь в АТО та будні наших “ведмедиків” – в інтерв’ю “Новинарні” з капітаном з Романом Багаєвим напередодні Дня танкіста, який цього року святкується 10 вересня.

автор: Ольга Гордійчук

Танкове братство

  • Романе, вітання вам із наступним Днем танкіста. Як будете відзначати?

– Уже другий рік поспіль я святкуватиму День танкіста на Гончарівському полігоні, Чернігівська область. Там традиційно проходить змагання за звання найкращого танкового взводу ЗСУ, переможець представлятиме Україну на змаганнях НАТО The Strong Europe Tank Challenge.

  • Чи є у військах якісь традиції, пов’язані з цим святом — як у ВДВ, “погранців”? 
    Взагалі, чи існує у “ведмедиків”, як називають танкістів, якесь особливе “танкове братство”, чи єднання лише в межах бригад?

– Особливих традицій святкування, які впадають в око, немає. А особливе “братство” точно є. З будь-якою бригадою танкістів ми знаходимо спільну мову. До того ж, з деякими ми воювали разом в АТО.

Можу сказати, що танкісти “свої” між собою, дуже багато з нас знайомі один з одним.

капітан Роман Багаєв. Фото: “Народна армія”

“На змаганнях у Німеччині ми відставали
у тактиці й англійській мові”

  • Внесіть ясність: яке саме місце посіла ваша рота на The Strong Europe Tank  Challenge в Баварії? Бо були повідомлення і про п’яте, і про шосте місце.

– Спочатку, за попередніми результатами було п’яте місце, але зрештою, після перерахунку – таки шосте. Ми відстали від третього місця десь на 80-90 балів.

Недолік був у тому, що нам не повідомляли після кожного дня змагання, скільки балів ми набрали та яке місце зайняли.

Читайте також:
Перший день змагань The Strong Europe Tank Challenge:
волиняни показали високий результат. ВІДЕО

  • Як вважаєте, якби ви поїхали на змагання не на Т-64БВ, а на сучаснішому “Оплоті” – результат міг би бути кращим? Наскільки дієвою була модернізація Т-64 перед змаганнями?

– Точно сказати не можу. Так, на Т-64 ми програвали в деяких вправах. Це швидкість, водіння, визначення дальності по прицілу (у нас дуже груба шкала прицілу – до двох кілометрів можемо визначити, а інше ні), а в натівців три-чотири види прицілів, і приціл кращий.

У них теплові зори 5-7-го покоління, а нам – 3-го поставили.

Змагань вночі не було, тому ми використовували основний приціл, а тепловізор був як запасний. І GPS поставили, але нам дали карту полігону, тому він не знадобився. Проте, маю сказати, що в зоні АТО ця модернізація танка дуже допоможе.

Ну і якби ми поїхали в Німеччину на “Оплоті”, то нам треба було б ще вчитися під нову машину, а Т-64 ми знаємо вздовж і впоперек.

Танк Т-64БВ перед відправкою в Німеччину. Фото МОУ

  • Якби під час вправи “дії танкового взводу в обороні” не загорілася трава і не згоріло п’ять ваших мішеней, наскільки міг бути кращим результат?

– Тоді ми вибили 393 бали із 500. Суперники набрали 400, 423, 463. Якби не загорілася трава, ми б бачили мішені і могли б їх знищити , за кожну мішень давали +10 балів.

  • Чого саме бракувало для конкуренції з танкістами НАТО на рівних?

– Насамперед ми відставали у тактиці. У НАТО інші стандарти, інші тактичні доповіді. А по вогневій моці – ми вразили 90% мішеней, як і суперники.

У швидкісній стрільбі ми зайняли третє місце, від німців відстали на 10-15 секунд.

Вправа полягала в тому, що підіймались різні мішені, ми мали необмежену кількість боєприпасів і треба було якомога швидше знищити всі мішені. Німці до нас підходили і казали: “Ми думали, що ви виграєте”.

Українські танки Т-64 БВ на полігоні Графенвер

Щодо тактики, то в нас є таке поняття, як “перед боєм радіомовчання”, а в них такого немає. У них командир сидить, наче в особистому кабінеті, і дивиться в “телевізор”, де йому доповідають про розміщення мішеней і т. д. У нас теж доповідають, але командирові треба допомагати і наводчику шукати мішені, бо в нього один приціл, може не побачити. І механіку, бо в нього немає камер заднього бачення. Треба вилазити і командувати, куди їхати. В цьому плані на командира покладається багато завдань.

Відмінність ще в тому, що у них (танкістів НАТО) є проходження ліній на карті. Вони на карті позначають – “лінія 1, 2, 3, 4”. Це правильно, бо якщо я доповідаю, що пройшов “лінію 1”, то вони знають, де я знаходжуся.

Крім цього, нас дуже підвело незнання англійської мови. Якщо ти в НАТО, то маєш розмовляти англійською, і байдуже, чи ти француз, чи поляк, чи австрієць. Ми втрачали багато часу, поки я доповідав через перекладача. Наприклад, у вправі “розвідка цілей” ми вибили 48 цілей із 50, але через те, що довго перекладали, втратили 28 балів.

Капітан Багаєв у Німеччині

  • Що нового ви побачили для себе в Німеччині на The Strong Europe Tank Challenge?

– Їхні вправи “взвод в наступі” та “взвод в обороні” трохи відрізняються від наших. У них у кожному “взводі” якісь нюанси.

Після змагань у нас там же, в Баварії, ще були повноцінні навчання разом із країнами – членами НАТО (на полігоні поблизу міста Хохенфельс у червні проходила активна фаза міжнародних навчань Combined Resolve VIII – “Н”). Вони проводилися в лісі, на незнайомій території. Участь брала батальйонна тактична група і тактична бригадна група.

В НАТО використовують систему “Майлс” (MILES). Тобто ти їздиш як в реальному бою, тільки стріляєш лазером. Якщо тебе підбили, то ліхтарик над тобою починає світитися. Командир ставив задачу, а нам самостійно треба було вирішити, як ми будемо її виконувати і потім доповісти.

Переможці з Австрії

  • У чому саме були кращими австрійці на “Леопардах”, які виграли змагання в Графенвері?

– В Австрії лише один танковий батальйон. Командир взводу на посаді вже 15 років, інші теж уже між собою друзі, родичі. Вони отримують хорошу зарплату і технічне забезпечення – мали багато пневматичних ключів, а у нас був лом і кувалда.

Щодо “Леопарда”, то хоча їхній танк був кращий, ніж наший, але зі всіх натівських він був найстарішої моделі (Leopard 2A4). Тож перемогли насамперед завдяки досвіду і злагодженості підрозділу (збірна 14-го бронетанкового батальйону ЗС Австрії PzB 14, Вельс, Верхня Австрія – “Н”). По злагодженості ми не відставали, але ми один одного знаємо два-чотири роки, а вони – п’ять-сім.

Команда танкістів України з 14 омбр (Багаєв – крайній праворуч)

“Досвід АТО дуже допоміг”

  • Що для вас було найскладнішим на змаганнях у Графенвері? Над чим потрібно працювати?

– Найскладніше – це незнання місцевості, вправ, тактика і, повторюся, мовний бар’єр.

У перший день, коли ми тільки приїхали, була вправа – “танковий взвод в наступі”: незнайома ділянка, тактика, обходи, підходи, доповіді – це було найважче. Вправи “наступ”, “оборона”, ми виконували інакше.

Цього року на змаганнях у ЗСУ їх переробили, тепер вони складаються на 50% з бойового досвіду, 25% – зі статуту і 25% – за стандартами НАТО. Тактика лишилася наша, доповіді за стандартами НАТО, мішені з урахуванням можливості танка Т-64, можливість команди і поля.

  • А що вдалося найкраще?

– Медична допомога і відновлення пошкодженої машини, радіаційно-хімічне і біологічне зараження. Непогано вийшло у вправі “танковий взвод в обороні” – якби мішені не згоріли, було би ще краще. Непогано виконали швидкісну стрільбу з танка.

  • Наскільки досвід АТО допоміг вам на The Strong Europe Tank Challenge?

– Дуже допоміг. Це здійснення першого влучного пострілу. Ми виявляємо цілі і відразу їх знищуємо. Бойовий досвід дає рішучість діяти експромтом, ми в будь-якій незрозумілій ситуації знаходимо швидше рішення. Зараз на це витрачається десь 30 секунд, а раніше треба було дві-три хвилини.

  • Чи реальна війна і танкові “старти” на полігоні — речі, які не варто порівнювати?

– На змаганнях ми шліфуємо свої навички, вдосконалюємося. Стрільба на великі відстані, розвідка, прикриття машин, виклик вогню артилерії – це вправи, які в АТО дуже знадобляться. Коли приїжджаємо додому зі змагань, то в роті чи батальйоні ділимося новими вміннями. Стараємося також на змагання брати екіпажі з інших взводів, міняти людей.

Із того взводу, що був у нас в Німеччині, зараз лишилося два екіпажі з чотирьох, решта – нові. Хтось йде на підвищення, хтось звільняється. На змаганнях в НАТО деякі люди були не ті, що виграли змагання 2016 року в ЗСУ, бо тоді ще були декілька мобілізованих, які після демобілізації звільнилися…

“Тепер змагання в Україні наближені до стандартів НАТО”

  • Наскільки за змістом завдань відрізнявся відбірковий етап в Україні від змагань НАТО?

– Торік наші змагання дуже відрізнялися від тих, що були в Німеччині. Але цьогорічні максимально наближені до стандартів НАТО.

Ось 6 вересня в Гончарівському пройшли вправу “взвод в наступі” – 80% того, що було в Німеччині, зараз є в танкових змаганнях ЗСУ.

Капітан Роман Багаєв

Залишилися деякі вправи із минулих років – це “снайперська стрільба з танка”, “стрільба на великій відстані”. А решту вправ, таких як “медична евакуація та відновлення пошкодженої техніки”, “розвідка”, “виклик вогню артилерії”, “водіння” – перенесли з програми підготовки танкістів НАТО.

Смугу перешкод зараз побудували за стандартами НАТО. А коли ми приїхали в Німеччину, нам її вперше показали. Хоча ми тоді непогано пробігли, на третій результат.

Також тепер у нас впровадили дев’ять ліній доповіді за стандартом НАТО.

Взагалі, взвод, який поїде на натівські змагання за підсумками змагань ЗСУ цього року, буде більш підготовлений, знатиме, які вправи будуть і що від нього вимагають. Коли ми приїхали, нам все з нуля розповідали.

Читайте також:
На Чернігівщині визначають кращий танковий взвод СВ ЗСУ. ФОТО

  • А хто ваші конкуренти на змаганнях у ЗСУ?

– У фіналі змагань від Сухопутних військ бере участь наша 14-та бригада, йдемо на першому місці (станом на 7 вересня – “Н”). Також змагаються 25-та бригада від ВДВ і 36-та окрема берегової охорони (Військово-морські сили ЗСУ).

Спершу ми зайняли перше місце на змаганнях ОК “Захід”, потім перемогли на змаганнях Сухопутних військ ЗСУ.

У десантників було одне коло змагань, а моряки бригади берегової охорони відразу потрапляють на змагання між ЗСУ, бо вони там єдині танкісти.

В цьому році хотіли долучити Нацгвардію, але чомусь не вийшло.

“Розпалили заборонене вогнище, зварили з німецького сухпайка борщ. А натівцям у чистому полі буде дуже складно”

  • На натівських навчаннях Combined Resolve VIII бойовий досвід додав вам переваги?

– Так, дуже. З України там ще була рота піхоти з 28-ї бригади, то в кінці навчань наш взвод лишився в повному складі і майже всі – з 28-ї.

Натівці були вражені, що ми чотирма танками знищили взводно-опорний пункт, замаскувалися так, що вони не могли нас знайти. Піхота наша теж гарні результати показала.

Ми приїхали, стали на місце, почали гілки рубати, маскувати танки. Вони кажуть: “Ліс не можна рубати, це заповідник” (посміхається).

Годували нас сухпайками, раз на день була гаряча їжа. Третього дня навчань нам набридло, ми вирили яму, обклали її камінням і розпалили вогнище. Вони ледве не зомліли! (сміється). В них не можна палити.

Ми пригощали їх кавою, з їхнього сухпайка зварили страву, схожу на борщ. Взяли цинк від боєприпасів, випалили його, вимили, вичистили і ньому почали почали варити. Для них це дико. Вони більш залежні від цивілізації – в полі, без нічого їм буде дуже складно. А ми звикли.

  • Чи іноземці прагнуть переймати у вас досвід реальних бойових дій проти російських військ? Як взагалі відбувається ваше спілкування з партнерами по НАТО?

– Так. До мене підходили багато людей, розпитували. Питали, у скількох відсотків учасників змагань є реальний бойовий досвід. В НАТО, якщо ти маєш бойовий досвід, це великий плюс до кар’єрного зростання.

В основному цікавились американці, німці і поляки. Поляки казали, що не дай бог, і вони можуть бути наступні. Розпитували про танкові бої і про те, як ми готуємося.

Та в них танкові дороги кращі, ніж у нас траса Київ-Харків, а ми показуємо відео, де танки в бруді та болоті (посміхається).

Роман Багаєв (ліворуч) з партнерами по НАТО

“Модернізація танків відбувається – із цим у рази краще, ніж раніше!”

  • Влада заявляла, що частина новенької техніки з виставки “Міць нескорених”, яка проходила в центрі Києва до Дня Незалежності, надійде у війська — танки, артилерія і т. ін. Чи вже надійшла? Чи чекаєте у своїй 14-й бригаді?

– На виставці в Києві стояв танк, який тепер мій. Т-64Б1В. Він зараз у Гончарівському, бере участь у змаганнях.

Танк Т-64БВ на виставці “Міць нескорених” у Києві. Фото: Новинарня

За останній рік у мене вся рота перейшла на модернізовані танки – з GPS навігацією, посиленими радіостанціями і тепловізорами.

Більше того, взвод, який виграє змагання в ЗСУ, отримає “Оплоти”. Це теж стимул.

Також десантники на змагання приїхали на “вісімдесятках” із заводу. Морська піхота на старих машинах, але одній роті видали “80-ки”.

Модернізація і заміна старої техніки відбувається, із цим зараз у декілька разів краще, ніж було раніше.

Роман Багаєв після змагань у Німеччині приймає відзнаку від начальника Генштабу Віктора Муженка

  • Торік Генштаб пояснював, що з огляду на суми, які виділяються на озброєння ЗСУ, варто відремонтувати більше старих танків, ніж купити кілька нових. А як на вашу думку?

– Думаю, що треба йти в ногу з часом. Ви ж не візьмете собі чотири старих ноутбуки замість одного нового, так? Зараз триває гібридна війна, треба швидші, потужніші машини, які можуть стріляти і керувати, в яких є електронні прилади.

“У 2014 році на передовій старших офіцерів було обмаль, а тепер суцільні комісії з тушонок і шкарпеток”

  • Романе, ви — лицар ордену Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. Розкажіть детальніше про участь у бойових діях у 2014 році та винесений із них досвід.

– Я був на фронті з 2014 року, служив ще у 51-й бригаді, а коли її вивели , лишився у батальйоні “Колос”. Ми були на Савур-могилі, у Мар’їнці, Докучаєвську, Оленівці. А орден я отримав за участь у боях за Дебальцеве.

  • Як відрізняється служба танкістів зараз, коли танки відведені від лінії розмежування відповідно до Мінських угод, порівняно з 2014-2015 роками?

– Відрізняється паперовою роботою та перевірками (зітхає). Зараз їх надто багато. На фронті я бачив мало старших офіцерів, а тут приїжджають підполковники, полковники, різні комісії з тушонок і шкарпеток. І вони на першу лінію не приїжджають, бо там стріляють, а на другу-третю їдуть.

Ми зараз відведені, але знаходимося в зоні АТО.

  • Чому саме за таких умов у танкових підрозділах приділяють найбільшу увагу?

Стану техніки, індивідуальній майстерності, навченості екіпажів.

  • Розкажіть про нові принципи і розміри зарплати в ЗСУ?

– Конкретно нам ще нічого не пояснювали. Поки що командир роти, танкіст отримує 10 800 грн. (без АТОшних – “Н”).

  • Наскільки за цей час поліпшилося забезпечення — в тому числі в частині ремонту, запчастин, “ГСМ”?

– Покращилося. Тилове забезпечення покращилося на рівень.

  • Романе, ще раз від імені “Новинарні” і всіх наших читачів вітаємо з професійним святом, бажаємо нових перемог. До речі, чи далеко вам до майора? До вищої командирської посади?..

– Трохи є. Спочатку треба на неї стати. Три роки ти маєш бути на майорській посаді, тоді дадуть майора. А я поки командир роти.

Читайте також:
В Міноборони показали, як саме зросла платня в ЗСУ у 2017 році. ІНФОГРАФІКА

Полторак оголосив про нові виплати в ЗСУ: танкістам і розвідникам

Уряд змінив порядок нарахування зарплат військовим. РОЗ’ЯСНЕННЯ

P. S. У змаганнях на кращий танковий взвод ЗСУ друге місце посіли представники 25-ї бригади ВДВ, третє – морпіхи.
Репортаж із Гончарівського читайте в “Новинарні” найближчим часом.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна