“Ніж у спину і стурбованість”. Угорщина і Румунія розкритикували український закон про освіту

 

МЗС Угорщини й Румунії критично відгукнулися про ухвалений Верховною Радою України закон “Про освіту” в частині мови навчання нацменшин.
При цьому Бухарест “висловив стурбованість”, а Будапешт різко розкритикував закон, наголосивши, що він порушує права угорської меншини в Україні.

Про це ідеться в заяві міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто, розміщеній на сайті уряду.

“Україна встромила Угорщині ножа в спину, внісши зміни в закон про освіту, який сильно порушує прав угорської меншини”, – заявив Сійярто, зазначивши, що Угорщина вважає закон “ганебним” і “недружнім”.

“Ганебно, що країна, яка прагне розвивати дедалі тісніші відносини з Європейським Союзом, схвалила рішення в повній опозиції до європейських цінностей. Це неприпустимо, що Україна позбавила угорців їх права навчатися рідною мовою в школах і університетах, і залишила їм таку можливість тільки в дитячих садах і початкових школах”, – сказав міністр.

Законодавчі зміни ставлять під загрозу функціонування шкіл в Закарпатті та порушують права 150 тисяч угорців, що проживають в Україні, заявив глава МЗС Угорщини.

Уряд Угорщини активізується на всіх можливих європейських форумах, щоб нові правила не вступили в силу, додав Сіярто.

Міністр вважає це рішення особливо недружнім, враховуючи той факт, що Будапешт кілька разів роз’яснював Києву, що заплановані зміни є порушенням угорських інтересів.

“Це було зроблено незважаючи на те, що в останні роки Угорщина надала Україні кілька форм допомоги, які мають фундаментальне значення в зв’язку з процесом європейської інтеграції, а також соціальної і безпекової ситуації в Україні”, – відзначив глава угорського МЗС.

Румунія заявила про свою занепокоєність у зв’язку з ухваленим Верховною Радою законом про освіту і можливим порушенням прав національних меншин.

У заяві МЗС Румунії йдеться: “Міністерство закордонних справ зі стурбованістю відзначило прийняття 5 вересня Верховною радою закону про освіту, зокрема, через статтю 7, що стосується освіти мовою національних меншин”.

Відомство нагадує, що згідно з Рамковою конвенцією щодо захисту національних меншин, держава бере на себе зобов’язання визнавати право особи-представника нацменшини на навчання рідною мовою.

“Ми висловлюємо наше сподівання, що права румунської меншини в Україні будуть збережені і підкреслюємо стурбованість румунської влади у зв’язку з цим питанням”, – заявили в МЗС РР.

У міністерстві повідомили, що питання навчання представників румунської меншини рідною мовою буде обговорюватися під час візиту до Києва державного секретаря Румунії Віктора Мікули наступного тижня.

Читайте також:
На Закарпатті пішла до суду справа про держзраду
за встановлення і знищення угорської агітації

Як інформувала “Новинарня“, компромісні норми закону “Про освіту” ухвалили в такому вигляді:

“Стаття 7. Мова освіти

1. Мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова.

Держава гарантує кожному громадянинові України право на здобуття формальної освіти на всіх рівнях (дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої), а також позашкільної та післядипломної освіти державною мовою в державних і комунальних закладах.

Особам, які належать до національних меншин України, гарантується право на навчання в комунальних закладах для здобуття дошкільної, початкової освіти поряд з державною мовою мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується через окремі класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд з державною мовою, що створюються відповідно до законодавства, і не поширюється на класи (групи) з навчанням українською мовою.

Особам, які належать до корінних народів України, гарантується право на навчання в комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти поряд з державною мовою мовою відповідного корінного народу. Це право реалізується через окремі класи (групи) з навчанням мовою відповідного корінного народу України поряд з державною мовою, що створюються відповідно до законодавства, і не поширюється на класи (групи) з навчанням українською мовою.

Особам, які належать до корінних народів, національних меншин України, гарантується право на вивчення мови відповідного корінного народу чи відповідної національної меншини в комунальних закладах загальної середньої освіти або через національні культурні товариства.

Особам з порушеннями слуху забезпечується право на навчання жестовою мовою та на вивчення української жестової мови.

2. Закладами освіти забезпечується обов’язкове вивчення державної мови, зокрема, у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти в обсязі, що дає змогу провадити професійну діяльність у вибраній галузі з використанням державної мови.

Особам, які належать до корінних народів, національних меншин, іноземцям та особам без громадянства створюються належні умови для вивчення державної мови.

3. Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування, насамперед англійської мови, в державних і комунальних закладах освіти.

4. У закладах освіти відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома та більше мовами – державною мовою, англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

5. За бажанням здобувачів професійної та вищої освіти заклади освіти створюють можливості для вивчення ними мови корінного народу, національної меншини як дисципліни.

6. Держава сприяє створенню та функціонуванню закладів освіти за кордоном, у яких здійснюється навчання українською мовою або вивчається українська мова.

7. Особливості використання мов в окремих видах та рівнях освіти визначаються спеціальними законами”.

Перехідні положення

Встановити, що особи, які належать до корінних народів, національних меншин України, і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року, до 1 вересня 2020 року продовжують здобувати таку освіту відповідно до правил, які існували до набрання чинності цим Законом, з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна