КС Іспанії “заморозив” рішення Каталонії про референдум. Але та не спиняється

 

Конституційний суд Іспанії призупинив дію прийнятого парламентом Каталонії закону про референдум з питання про незалежність автономного співтовариства.

Як інформує агентство EFE, суд прийняв до розгляду чотири апеляції, подані урядом Іспанії, які ставлять під сумнів правочинність законів, що регулюють порядок відділення Каталонії від Іспанії.

Офіційний Мадрид наполягає, що документ, прийнятий 6 вересня каталонським парламентом, порушує конституцію країни. Як аргумент влада наводить судовий вердикт від 2015 року про неприпустимість будь-яких дій, що підривають єдність держави.

Дію закону про каталонський референдум буде “заморожено” доти, доки КС не винесе вердикт за апеляціями іспанської влади.

Тим часом парламент Каталонії в ніч на п’ятницю, 8 вересня, схвалив закон “Про юридичний перехід”. Як повідомляє El Pais, за документ висловився 71 депутат, проти – 10.

Закон, покликаний виконувати функції тимчасової конституції, набуде чинності у разі перемоги на референдумі прихильників незалежності Каталонії.

Як інформувала “Новинарня“, 6 вересня парламент Каталонії в Барселоні схвалив закони для референдуму про незалежність. Проведення референдуму запланували на 1 жовтня, його рішення проголошено обов’язковими.

Уряд Іспанії на чолі з прем’єр-міністром Маріано Рахоєм неодноразово наголошував, що не дозволить відокремлення Каталонії.

У 2014 році у Каталонії було проведено перший референдум за відокремлення від Іспанії, хоча його було заборонено судом і визнано “неформальним”.
Тоді із 6,3 мільйона осіб, що мають право голосувати, 2,3 мільйона прийшли на референдум, з них 80 відсотків висловилися за незалежність Каталонії.

У листопаді 2015 року каталонський парламент затвердив “дорожню карту” досягнення незалежності від центрального уряду в Мадриді. Проте у серпні 2016 року цю постанову каталонського парламенту анулював Конституційний суд Іспанії.

7 квітня 2016 року після кількатижневих дебатів парламент Каталонії підтвердив резолюцію про незалежність, анульовану Конституційним судом Іспанії.

Читайте також:
Каталонія: екс-главу уряду судять за сепаратистський референдум.
Під судом – 40-тисячний мітинг

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна