Військові Молдови приїхали на навчання в Україну всупереч забороні президента Додона

 

Підрозділ ЗС Молдови всупереч забороні президента Ігоря Додона бере участь у міжнародних навчаннях Rapid Trident 2017 з партнерами НАТО, які проходять на території України, у Львівській області.

Про це повідомляє сайт міністерства оборони Республіки Молдова.

“Контингент національної армії, що складається з 57 військовослужбовців, бере участь у навчаннях Rapid Trident 2017 у Міжнародному миротворчому центрі “Яворів” в Україні з 7 по 23 вересня”, – ідеться в повідомленні.

Молдовський контингент складається із військовослужбовців 22-го миротворчого батальйону і бригади “Молдова-1”.

За словами командира молдавського контингенту підполковника Олександра Маркуци, метою навчань є розвиток рівня взаємодії військ, зміцнення обороноздатності і просування іміджу національної армії Молдови на міжнародній арені для подальшої участі у миротворчих місіях.

  
Як інформувала “Новинарня“, 5 вересня проросійський президент Ігор Додон заборонив військовим брати участь у традиційних навчаннях Rapid Trident в Україні, мотивувавши це тим, що ЗС позаблокової Молдови не повинні проходити вишкіл із блоком НАТО.
6 вересня уряд Молдови схвалив рішення, згідно з яким молдовським армійцям дозволялося брати участь у навчаннях.
Однак Додон знову призупинив дію урядової постанови, наполягаючи на нормі законодавства про те, що участь армії у навчаннях за межами країни має схвалювати головнокомандувач ЗС, тобто президент.

Як відомо, молдовські військові беруть участь в цих навчаннях з 1996 року в рамках програми “Партнерство заради миру”, а 80% спорядження і розміщення оплачується організаторами.

Нагадаємо, що військовослужбовці Молдови разом із військовими країн-членів НАТО взяли участь у параді в Києві з нагоди Дня Незалежності України.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна