Україна отримала від Грузії запит на видачу Саакашвілі

 

Міністерство юстиції України отримало від головної прокуратури Грузії запит на арешт і видачу колишнього президента Грузії, екс-голови Одеської обласної державної адміністрації Михеїла Саакашвілі.
Про це сказав заступник міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергій Пєтухов на прес-конференції в Києві у вівторок, 5 вересня, передає “Інтерфакс-Україна“.

“Україна отримала запит про розшук, взяття під варту і екстрадицію Михеїла Саакашвілі. Запит головної прокуратури Грузії був адресований Міністерству юстиції України і Генеральній прокуратурі України”, – сказав він.

Пєтухов зазначив, що, за даними прокуратури Грузії, Саакашвілі виступає обвинуваченим у цотирьох чотирьох кримінальних провадженнях.
Зокрема, за статтею 182 КК Грузії, яка передбачає відповідальність за привласнення, розтрату або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм становищем, вчинені за попередньою змовою групою осіб у великих розмірах; ст. 333 і ст. 117 – зловживання службовим становищем посадовою особою, вчинене шляхом насильства або із застосуванням зброї; ч. 2 ст. 332 – зловживання становищем посадовою особою.

Заступник міністра юстиції зауважив, що рішенням судді колегії у кримінальних справах Тбіліського міського суду ще від 2 серпня 2014 року Саакашвілі було обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Читайте також:
У Генпрокуратурі пояснили, як Саакашвілі може потрапити в Україну
й подати до суду

Як писала “Новинарня“, 26 липня стало відомо, що президент Петро Порошенко “припинив” українське громадянство екс-голови Одеської ОДА, екс-президента Грузії Михеїла Саакашвілі, на підставі рішень ДМСУ і комісії з питань громадянства при президенті.

За даними ЗМІ, підставою для позбавлення громадянства України Саакашвілі став той факт, що при набутті українського паспорта в травні 2015 року він вказав в анкеті недостовірні дані про відсутність кримінальних справ проти нього. Насправді в Грузії проти екс-президента розслідується кілька кримінальних проваджень.
Сам він називає це політичними переслідуваннями з боку нової проросійської влади Грузії.

Громадянства Грузії Саакашвілі позбавили в грудні 2015 року – через набуття ним громадянства України.

Після позбавлення громадянства України Саакашвілі вже відвідав Польщу, Угорщину, Литву та ін.

Читайте також:
Брата Саакашвілі відпустили з поліції і вже не депортують

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна