“За знищені ікони”. Активісти побили вітрини “антимайданівського” магазину й запалили там шини. ФОТО, ВІДЕО

 

Громадські активісти розмалювали й побили вітрини магазину “Емпоріум” на вулиці Грушевського в Києві, власник якого перед тим знищив “Ікони революції”, що зберігалися на стіні закладу з часів Майдану.
Як повідомляє “Новинарня“, акція біля магазину люксових меблів та інтер’єрів відбулася в неділю, 3 вересня. Протестувальники також запалили шини перед входом у крамницю.

Про те, що власники “Емпоріуму” усунули зі стін між вітринами свого закладу культові революційні графіті, стало відомо 2 вересня.

Малюнки із зображеннями Тараса Шевченка, Лесі Українки й Івана Франка були нанесені на стіни будівлі на вулиці Грушевського на початку силового протистояння в січні 2014 року, коли майданівці застосували проти “Беркута” і внутрішніх військ “коктейлі молотова”, а співробітники міліції застосували проти маніфестантів зброю.

Стіна будинку на вул. Грушевського, 4 в січні 2014:

Зачищений фасад після ремонту, який влаштував магазин “Емпоріум”:

Фото: Інститут історії України НАНУ

Невдоволення учасників Майдану викликало не лише знищення графіті, які стали символами протистояння на вулиці Грушевського, а й позиція власника магазину.

Ігор Доценко, коментуючи напередодні на невдоволені дописи в соцмережах, написав: “…Не треба підносити трафаретне мистецтво в ранг творів! Це типовий стріт-арт, який час від часу прибирають комунальні служби… Для охочих купити революційний трафаретний “живопис”, заходьте на будь-який лубочний базар, там є всі варіанти Лесі, Вані, Тараса, будь-якого розміри й форми, причому від цього автора…”

Також Доценко у коментарях запрошував невдоволених до себе на розмову.

Акцію протесту біля “Емпоріуму” ініціював ветеран АТО, учасник Майдану та лідер організації “Новий вогонь” Дмитро Різниченко.

У неділю він написав у соцмережі: “Сьогодні о 15:00 збираюся завітати у цю лавку, і спитати того торговця меблями, чому він знищив нашу історичну пам’ятку. Я йому був написав у фейсбук, але він коментарі потер. Отже, потрібно зайти особисто.
Хто зі мною о 15-й? Підходьте на грушу.
P.S. Беріть каміння, фарбу для графіті, і хороший, сука, настрій”.

Різниченко особисто розбив каменем скло на вхідних дверях до магазину:

До акції долучилися активісти з організації “С14”, які обписали вітрини гаслами: “Тут був Майдан, і він тут буде вічно!”, “П***дуй в лубочную Маскву”, “Не зітреш нас”, “Повага до історії”.

Також вони розклали й підпалили перед вхідними дверима автомобільні покришки, як це робили під час Майдану.

Одна з працівниць закладу в цей час намагалася відтягувати шини від входу.

Фотогалерея – “Твіттер” КриптоКудимець, ФБ Роман Кулик, кадри відео:

магазин Емпоріум - вітрина на вул Грушевського _6 магазин Емпоріум - вітрина на вул Грушевського _5 магазин Емпоріум - вітрина на вул Грушевського _4 магазин Емпоріум - вітрина на вул Грушевського _5-1 магазин Емпоріум - вітрина на вул Грушевського _2 магазин Емпоріум - вітрина на вул Грушевського _3 магазин Емпоріум - вітрина на вул Грушевського _8
<
>

Варто зазначити, що представники влади різко засудили дії власників “Емпоріуму”.

За знищення графіті, зроблених під час Євромайдану в центрі Києва, загрожує кримінальна відповідальність, оскільки вони були частиною експозиції Музею Революції Гідності. Про це заявив віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко.

“Знищені графіті були частиною експозиції Музею Майдану. За знищення експонатів музейного фонду передбачено кримінальну відповідальність”, – написав Кириленко у “Твіттері”.

“Про етику справи і не кажу: весь центр Києва – охоронювана меморіальна зона Революції Гідності. Акт вандалізму має розслідуватися МВС і ГПУ”, – додав він.

Інститут національної пам’яті готує звернення до Генпрокуратури за фактом знищення графіті на Грушевського, 4. Про це заявив директор УІНП Володимир В’ятрович.

“Український інститут національної пам’яті готує звернення в поліцію та до Генеральної прокуратури за фактом вандалізму. Графіті на Грушевського є пам’яткою історії, згідно з наказом Мінкультури від 15.10.2014 № 869. Їх знищення є злочином і підпадає під дію ч.2 ст. 298 Кримінального кодексу – умисне незаконне знищення, руйнування, пошкодження об’єкту культурної спадщини або його частини. Штраф до 2350 грн. або обмеження чи позбавлення волі до 3 років з можливою забороною обіймати певні посади чи діяльність”, – написав В’ятрович у “Фейсбуці”.

У понеділок, 4 вересня, на 13:00 в УКМЦ заанонсовано брифінг на тему: “Не можна стерти пам’ять: як відновити графіті Майдану і захистити їх від вандалів”.
Перед журналістами виступлять представники Українського інституту національної пам’яті, Музею Революції гідності, Митці та громадські активісти.

Показово, що користувачка Вікторія Губська (Viktoriia Hubska) в коментарях до допису Різниченка в ФБ зазначила що магазин “Емпоріум” у будівлі на вул. Грушевського, 4 – “не власник, а лише орендар! Це приміщення є власністю Форду держмайна в м. Києві, а балансоутримувач є Національна академія наук України, треба перевірити договір оренди. Зі стінами вони не мають права нічого робити, оскільки стіни їм не належать!”

В окремій заяві Інститут історії України НАН України назвав зачистку графіті “актом вандалізму” та повідомив: “Підозрюємо, графіті знищено власником магазину “Емпоріум”, що є орендатором приміщення Інституту української мови НАН України, без погодження із власником будинку (будинок по вул. Грушевського, 4 є власністю НАН України та знаходиться на балансі Інституту історії України НАН України, що не погодив договору оренди Інституту української мови із власником “Емпоріум”) та всупереч пам’яткоохоронному законодавству (графіті на Грушевського, 4 є пам’яткою історії згідно наказу Міністерства культури України від 15.10.2014 № 869)”.

“Співробітники Інституту історії України та інших гуманітарних академічних установ, що розміщуються в будинку, вкрай обурені подібними діями орендатора. Сподіваємось, що правоохоронні органи дадуть їм належну оцінку згідно з чинним законодавством.
Інститут історії України НАН України звертається також до художника (автор – #Sociopath) із проханням про відновлення графіті“, – сказано у відозві на сторінці Інституту в ФБ.

ОНОВЛЕНО. Після цих заяв генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що прокуратура міста Києва “відкрила кримінальне провадження за фактом нищення графіті, які були нанесені в ході історичних подій Революції Гідності на фасаді будинку по вул. Грушевського”.

Він підкреслив: “Наказом Міністерства культури України N869 від 15.10.2014 року місце бойових дій та масової загибелі громадян в районі вул. Грушевського у місті Києві під час акцій протесту у лютому 2014 року віднесено до об’єктів культурної спадщини, пошкодження чи знищення яких тягне за собою кримінальну відповідальність за ст. 298 КК України (“нищення, руйнування чи псування пам’яток історії або культури”)”.

“Крім того, бізнес вандалів з “Емпоріума” найближчим часом ретельно перевірять усі державні контролюючі органи”, – додав Луценко.

Як відомо, вранці 22 січня 2014 року на вул. Грушевського, неподалік від магазину “Емпоріум”, почався мартиролог Героїв Небесної сотні – там були вбиті силовиками Сергій Нігоян і білорус Михайло Жизневський.

Показово, що за весь час силового протистояння “на Груші”, як називали майданівці вулицю Грушевського, вітрини цієї крамниці, як і багатьох інших, лишилися незайманими.

Читайте також:
22 січня 2014 року відкрився мартиролог Майдану.
Вбивці чотирьох патріотів досі не знайдені

Ветеран АТО Різниченко знову затопив у писок “радянському псевдоветерану”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна