США вимагають від Росії закрити консульство в Сан-Франциско, “щоб було порівну”

 

Сполучені Штати Америки вимагають від Росії закрити консульство у Сан-Франциско та два інші дипломатичні об’єкти у відповідь на “необґрунтовані дії” РФ.

Пров відповідну заяву Державного департаменту США пише “Європейська правда” з посиланням на Associated Press.

Зокрема, США вимагають обмежити дипломатичну присутність РФ у Вашингтоні та Нью-Йорку й до 2 вересня закрити там два дипломатичні об’єкти.

У Держдепартаменті пояснили, цей крок зроблено у відповідь на вимогу Кремля скоротити дипломатичний персонал у Росії.

Речниця Держдепу Хізер Науерт заявила, що таким чином США та РФ досягнуть “паритету”, адже тепер кожна з країн матиме по три консульства.

Водночас міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у телефонній розмові з Держсекретарем США Рексом Тіллерсоном заявив, що Москва відреагує на закриття російського генконсульства в Сан-Франциско та ще двох дипломатичних об’єктів.

“Міністр висловив жаль з приводу ескалації напруги в двосторонніх відносинах, розпочатої не нами, і вказав, що в Москві уважно вивчать оголошені американцями нові заходи, після чого буде повідомлено про нашу реакцію”, – йдеться в повідомленні на сайті МЗС РФ.

Повідомляється, що Тіллерсон подзвонив спеціально для того, щоб проінформувати Лаврова про додаткові обмеження діяльності російських дипломатичних представництв на території США.

Як писала “Новинарня“, Сполучені Штати призупинили видачу більшості віз в Росії. Це пов’язано із обмеженням чисельності американських дипломатів в РФ.

Крім того, США більше не видаватимуть у Росії візи для громадян Білорусі. Для отримання візи білорусам рекомендують їхати до Києва, Варшави чи Вільнюса.

Нагадаємо, наприкінці липня міністерство закордонних справ РФ видало заяву з вимогою до США скоротити свій дипломатичний персонал в РФ. До вересня у посольстві та консульствах США в Росії має залишитися загалом не більше 455 американських дипломатів.

Ця вимога тягне за собою звільнення з роботи в американській дипмісії в Росії 755 осіб, у тому числі громадян РФ.

Також посольство США більше не може використовувати складські приміщення на Дорожній вулиці в Москві і дачу в Срібному Бору.

Ці заходи стали відповіддю на прийняті американським конгресом нові антиросійські санкції.

Торік зі США було вислано 35 російських дипломатів у рамках додаткових санкцій щодо Росії у зв’язку з втручанням російських хакерів у президентські вибори в Сполучених Штатах.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна