Заступник глави МЗС Польщі на Донеччині подивився, як реалізують польські гранти

 

На Донеччині з офіційним візитом перебуває делегація Республіки Польща – заступник міністра закордонних справ з питань безпеки та Східної політики Бартош Ціхоцький та посол РП в Україні Ян Пєкло.

У рамках розвитку підприємництва за минулі два роки Польща виділила 3 мільйони злотих для створення малого і середнього бізнесу серед вимушено переміщених осіб. Про результати цієї та іншої наданої допомоги посол Пєкло та голова Донецької військово-цивільної адміністрації розповіли на спільній прес-конференції, повідомляє прес-центр штабу АТО.

Завдяки польській допомозі у 2015-2016 роках було відкрито близько 100 малих підприємств, на яких створено 323 робочих місця. Найбільш успішні з них посол РП відвідав під час цього візиту. Він також розповів, що для продовження цієї програми Польща виділить ще 2 мільйони злотих на період 2017-2018 років.

Окрім того, вже цієї осені на навчання в Польщу вирушать більше ста українських держслужбовців, які пройдуть тренінги за різними напрямками.

“Перша компетенція [держслужбовця] – етична, або антикорупційна. Чиновник повинен отримувати зарплатню, а не брати хабарі. Друга – навчання. Співробітник на держслужбі повинен свідомо і правильно виконувати свої обов’язки. Третя компетенція – стратегія мислення: вміння діяти на перспективу, щоб поліпшити стандарти життя в державі”, – зазначив Ян Пєкло.

Посол Польщі в Україні Ян Пєкло, голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський та заступник керівника АТО Олексій Ноздрачов. Фото: прес-центр штабу АТО

“Польський досвід надзвичайно цікавий Україні передусім з точки зору децентралізації влади. Шлях, який Україна розпочала, Польща вже успішно подолала, а відтак приклад нашого найближчого сусіда був би нам надзвичайно корисним”, – написав у “Фейсбуці” Жебрівський.

“Розповів пану послу про впровадження на Донеччині програми розвитку та підтримки малого й середнього бізнесу «Український донецький куркуль». Акцентував увагу на тому, що майбутні куркулі матимуть можливість стажування у Польщі. Надзвичайно важливо, щоб підприємці бачили успішні європейські підприємства, вивчали та впроваджували на Донеччині їхній досвід”, – додав голова Донецької ВЦА.

Також уже у вересні за підтримки Польщі почнеться створення двох інформаційно-інтеграційних центрів для переселенців і мешканців Бахмута та Авдіївки. Центри надаватимуть послуги, необхідні для соціальної реабілітації та повернення до мирного життя. На їх створення виділено близько 1 мільйона злотих.

Сьогодні, 30 серпня, польська делегація в супроводі українських військових та представників ОБСЄ відвідала КПВВ “Майорськ”, де щодня лінію зіткнення перетинає понад 10 000 людей та 1 200 одиниць автотранспорту, а також логістичний центр і розташований неподалік базовий табір критичної медицини.

Також польська делегація планує відвідати Авдіївку, де в школі №6 у рамках Програми малих грантів посольства Польщі в Україні були замінені вікна й обладнаний кабінет географії.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна