Підсумки візиту Путіна в Угорщину: про що домовились “два вороги ЄС”

 

28 серпня президент Росії Володимир Путін під час візиту до Угорщини зустрівся з прем’єр-міністром країни Віктором Орбаном. Офіційний візит глави Кремля був присвячений відкриттю чемпіонату світу з дзюдо, який проходить у Будапешті, однак насправді мав яскраве політичне забарвлення.

Уже вдруге за цей рік Путін приїздить у гості до свого “угорського друга”, йдеться у статті Der Spiegel під заголовком “Зустріч двох ворогів ЄС”.

Те, що Орбан конфліктує з Євросоюзом, робить його привабливим для Путіна з міркувань дестабілізації Унії, зауважив у коментарі для видання Штефан Майстер, експерт із Росії у німецькому Товаристві міжнародної політики (DGAP).

Крім іміджевих моментів – в умовах фактичної ізоляції зустріти приязне ставлення хоча б у якійсь країні ЄС – візит Путіна мав також економічне навантаження.
Зокрема, два лідери обговорювали ціну на російський газ, який поставляється в Угорщину, а також добудову єдиної угорської атомної електростанції “Пакш” на Дунаї.

Це підтвердив і російський лідер: “Ми (Росія й Угорщина) співпрацюємо у великих проектах, в тому числі у сфері енергетики. Що стосується фінансування відомого проекту “Пакш” – воно забезпечене. Це 12 мільярдів доларів. На початку наступного року ми можемо почати роботу вже на майданчику”, – цитують Путіна “Вєдомості”.

Як нагадує “Радіо Свобода”, проект збільшення потужностей АЕС у місті Пакш за рахунок російських державних кредитів було започатковано 2014 року. Тоді Віктор Орбан підписав угоду про цей кредит на суму в 10 мільярдів євро під час відвідин Москви. У березні 2017 року проект після тривалого вивчення схвалили регуляторні органи Європейського Союзу.

Видання зазначає, що в Угорщині Путін отримав титул почесного доктора Університету Дебрецена – так цей заклад вирішив оцінити роль президента РФ у розбудові АЕС “Пакш”. Згідно з проектними документами, Дебреценський університет офіційно фігурує як генеральний підрядник майбутньої новобудови, яку оцінюють у 12,5 мільярда євро.

Як відзначає “Свобода”, ще й досі угорська сторона не поспішає брати російський кредит.

“При цьому Будапешт, що споживає понад 60% енергоносіїв із Росії, виявляє зацікавленість в участі реалізації проекту побудови газопроводу «Турецький потік», адже він може мати розгалуження на Південну і Центральну Європу в обхід України. У цьому випадку точки дотику інтересів Будапешта й Москви дуже близькі, вважають оглядачі”, – ідеться в матеріалі “Радіо Свобода”.

За підсумками візиту Путін заявив, що торік між двома країнами був спад у торгівлі – “дев’ять з невеликим відсотків”. “А в першому півріччі цього року – [зростання] 20 з гаком відсотків, за різними підрахунками, навіть може бути до 27%”, – сказав він журналістам.

Однак, за твердженням автора Corriere della Sera Фабріціо Драгосея, президент Росії може стати для Орбана занадто “незручним другом”.

“США наклали на Москву нові, дуже жорсткі санкції, та й європейські санкції залишаються надовго – принаймні поки Росія не змінить свій тон щодо України. (…) Таким чином, угорський прем’єр загнав себе у пастку зв’язками з Росією, а вона може виявитися занадто незручним другом. Звичайно, газ, нафта і атомна енергія безумовно важливі. Але Угорщина ризикує опинитися у ще більшій ізоляції в ЄС”, – пише італійське видання.

“Поки два лідери розмовляли за зачиненими дверима, угорські опозиційні партії скаржилися на відсутність прозорості навколо візиту, що типово для відносин цих країн. Так, наприклад, розбудова АЕС “Пакш” відбувається без публічного тендеру і засекречена на 30 років. А інші активісти перед візитом Путіна нанесли на деякі вулиці Будапешта вказівники радянських часів, щоб висловити свій протест проти впливу Кремля на Угорщину”, – йдеться у публікації Irish Times.

“На під’їзді до місця проведення чемпіонату кортеж Путіна (50 машин у супроводі 15 мотоциклів і двох гелікоптерів) освистали, демонстранти також вийшли з плакатом «Не хочемо бути колонією Росії», але їх вивела поліція”, – зазначає “Свобода”.

Видання нагадує: останнім часом у ЄС, і в самій Угорщині, зростає критика дедалі авторитарнішої, як вважають у Європі, політики Орбана і його влади.
Віктор Орбан останнім часом демонструє свою прихильність до Москви та інших схожих авторитарних режимів. Він, зокрема, закликав перетворити Угорщину на “неліберальну державу”, взявши за взірці Росію і Туреччину.

Читайте також:
Голосування щодо російської пропаганди виявило друзів РФ у Європарламенті. ІНФОГРАФІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна