Гройсман доручив “змінити цінову картину” щодо автогазу

 

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман назвав різке зростання цін на скраплений газ в мережах АЗС “диверсією” та доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі, Міністерству енергетики і вугільної промисловості, Антимонопольному комітету, Державній фіскальній службі та іншим держорганам напрацювати можливі рішення цієї проблеми, щоб до 15 вересня “отримати іншу цінову картину”.
Як передає прес-служба уряду, про це Гройсман заявив під час наради в Кабінеті Міністрів 29 серпня.

“Я хочу, щоб служби, від яких це залежить, навели лад на ринку автомобільного газу. Різке підвищення ціни на скраплений газ має всі ознаки змови. Ринок лихоманить. Це диверсія проти України. Ми повинні захистити внутрішнього споживача – пересічних громадян”, – сказав прем’єр.

Гройсман доручив профільним міністерствам, а також АМКУ, Фіскальній службі і правоохоронним органам розібратися з ситуацією на ринку скрапленого газу, визначити причини безконтрольного підвищення цін і вжити заходів до зниження вартості пального і підтримки конкуренції на ринку.

“Мені шкода, що прем’єр-міністр повинен особисто проводити нараду і втручатися в ситуацію, щоб розібратися, у той час, як у нас є спеціальні органи, зокрема АМКУ”, – заявив Гройсман.

За даними прес-служби, прем’єр-міністру доповіли про те, що протягом останнього року значно скоротилася кількість трейдерів, які постачають скраплений газ з Росії, звідки надходить найбільший обсяг цього виду пального. Це призвело, на тлі нестачі потужностей зі зберігання газу в період пікового споживання, до різкого збільшення ціни на автогаз.

“Це наслідок монополії. Зараз я вимагаю від АМКУ більш рішучих дій, а ще прошу всю інформацію – скільки було трейдерів, хто сьогодні працює на ринку, які джерела поставок пального. Цю статистику я покладу на стіл президенту України”, – зазначив глава уряду, додавши, що зараз необхідно досягти чіткої домовленості з учасниками ринку для мінімізації ціни у найближчі тижні.

Також Гройсман доручив міністру енергетики Ігорю Насалику скликати міжвідомчу комісію і напрацювати варіанти розв’язання ситуації, що склалася, віце-прем’єр-міністру Володимиру Кістіону – опрацювати питання транспортування газу через порти, залізницю і митницю, а Фіскальній службі і поліції – ретельно проаналізувати компанії на ринку автогазу, особливо недобросовісних трейдерів.

“Також доручаю на рівні віце-прем’єр-міністрів за тиждень провести нараду і внести комплексну пропозицію щодо врегулювання ситуації… До 15 вересня маємо отримати іншу цінову картинку на ринку скрапленого газу”, – сказав Володимир Гройсман.

Як повідомляє УНІАН, минулого тижня було відзначено ріст цін на автогаз у мережах АЗС із 10 грн. до рекордної позначки 15 грн за літр, атаном на 28 серпня ціни вже досягли значень 16,5-17 грн за літр.

За даними консалтингової компанії UPECO, причинами зростання цін стали високий рівень споживання газу, дефіцит його поставок, а також нестача потужностей на ринку для зберігання цього виду пального.
Однією з причин дефіциту газу стало обмеження імпорту палива Росією, поставки з якої займають до 30% обсягу всього ринку (30-40 тис. тонн на місяць). Обсяг дефіциту оцінюється в розмірі 25-30 тис. тонн на місяць.

Деякі політики називають причиною стрибка цін на автогаз дії СБУ проти інших трейдерів в інтересах комерційних структур, близьких до Віктора Медведчука.

Читайте також:
Найєм: Нас чекає газовий бунт

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна