У Білорусі зник син члена громради ДПСУ. Батько каже: 19-річного інваліда виманила ФСБ

 

Російська спецслужба виманила в Білорусь юнака-інваліда з України та затримала його за обвинуваченням у “тероризмі”.
Як передає “Новинарня“, про це ввечері 27 серпня повідомив у “Фейсбуці” батько хлопця Ігор Гриб – член громадської ради Державної прикордонної служби України, колишній військовослужбовець ДПСУ.

За його словами, 24 серпня 19-річний Павло Гриб поїхав до міста Гомель (Білорусь) на зустріч із дівчиною, з якою познайомився та спілкувався тільки в соціальних мережах, без особистого знайомства, спочатку “Вконтакті”, а потім через “Скайп”. Дівчина повинна була приїхати на зустріч з Російської Федерації.

За домовленістю, Павло мав повернутися додому того ж дня. Коли 25 серпня він не повернувся, батько поїхав у Гомель на його пошуки.

“І там я з’ясував, що Павло знаходиться в розшуку за ст. 205 КК РФ (терористичний акт), ініціатором є ФСБ РФ по Краснодарському краю м. Сочі”, – написав Ігор Гриб.

“В Гомельській прикордонній групі (аналог нашого прикордонного загону) звернувся до чергового з проханням повідомити, де знаходиться мій син, так як, відповідно до інструкцій, прикордонники при виявленні в пункті пропуску осіб, відносно яких оголошено розшук, проводиться їх затримання з подальшою передачею відомству, яке ініціювало розшук… Через годину-півтори мені передали, що ніякої інформації стосовно сина прикордонники не мають, що є відвертою брехнею! І зустрічатись зі мною прикордонне керівництво відмовилось.
Таким чином, стало зрозуміло, що ФСБ виманило Павла до Гомеля, під виглядом зустрічі з дівчиною, та провело затримання”, – переконаний Гриб.

Він розповів, що “Революцію Гідності Павло зустрів з надією на зміни в країні. І після військової агресії РФ проти України був активним дописувачем в соціальних мережах, часто не підбирав вирази відносно ворогів Батьківщини. Можливо, це і стало приводом провокативних дій ФСБ РФ”.

За словами батька, Павло участі в бойових діях на Сході України не брав, та й служити в силових структурах, за станом здоров’я, йому заборонено, бо юнак має інвалідність.

“Павло постійно змушений приймати підтримуючи препарати. Відсутність ліків може привести до фатальних наслідків. Не знаю, чи відомо про це тим провокаторам з ФСБ, які влаштували цю ганебну акцію”, – зазначив Гриб.

“На цьому прикладі видно, що Московія не зупиниться ні перед чим, і піде на яку завгодно провокацію…
Звертаюсь до всіх! Донесіть цю інформацію до своїх рідних і знайомих, які є користувачами соціальних мереж, щоб не повторити помилки Павла. Також, прошу помолитись за звільнення Павла і повернення його в Україну”, – написав Ігор Гриб.

Він не пов’язує викрадення сина зі своєю громадською діяльністю в Україні.

“Я там був, якби це було так, то мене б там десь вже зупинили або затримали. Сина виманили і затримали за дописи в соцмережах”, – сказав УНІАН Ігор Гриб – член громадської ради при Державній прикордонній адміністрації ДПСУ, радник голови синодального управління військового духовенства УПЦ КП, офіцер-прикордонник запасу.

Він додав, що вже подав заяви про зникнення сина і в поліцію, і до СБУ, і повідомив Держприкордонслужбу.

Міністерство закордонних справ України доручило українським консулам у співпраці з компетентними органами Російської Федерації та Білорусі встановити місцезнаходження 19-річного Павла Гриба. Про це в коментарі УНІАН повідомив офіційний представник Департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич.
Водночас посольство України в Білорусі направило МЗС країн перебування ноту у справі зниклого громадянина України.

Читайте також:
Геращенко: У Білорусі – скандал через “чорні списки” ФСБ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна