Найєм: Нас чекає газовий бунт

 

Мустафа Найєм
народний депутат від Блоку Петра Порошенка, член партії “Демальянс”, журналіст

(FB)

Якщо я правильно все розумію, нас чекає газовий бунт.

Для тих, хто не в курсі, розповім на власному прикладі. У моєму автомобілі стоїть газобалонне обладнання, простіше кажучи, я їжджу на газі.

Це не завжди комфортно, але це значно дешевше, ніж на бензині. Принаймні так було ще минулого тижня – в понеділок я заправлявся по 11.30 грн., на трасі можна було і дешевше.
Але в середині минулого тижня ціна на пропан-бутан різко зросла – спочатку до 12.90-13.30, потім до 14.30, а в кінці тижня він вже коштував майже 15. І ось тільки що заправився вже по 15.99!

У підсумку- +40% у ціні менш ніж за тиждень! При цьому десь ціна перевалила вже і за 17. Ні, я розумію, якби росла ціна на бензин, до якого прив’язаний газ. Але вона, чорт забирай, не росте.

Очевидно, на ринку або монопольна змова, або дефіцит. Або, й…ий сором, хтось тупо вирішив на цьому заробити. Ще на початку року в ринок поставок скрапленого газу за мовчазної згоди уряду і адміністрації президента грубо втрутилася СБУ, убивши конкуренцію шляхом вдавлення низки трейдерів. І так, звичайно, я цілком допускаю, що росіяни або білоруси перекрили за ніч весь газ; але я точно також розумію, що якби трейдерів було більше, цього маразматичного стрибка цін не сталося.

І йдеться не про одну-дві тисячі осіб, а про сотні тисяч водіїв і домогосподарств. Споживання автомобільного пропан-бутану безпосередньо залежить від рівня життя в країні – чим він нижчий, тим швидше зростає обсяг споживання газу. Водіям стає вигідніше ставити газобалонне обладнання і їздити на газі.

На сьогодні кожен третій (!) літр палива в країні припадає на автомобільний пропан-бутан. Це більш ніж третина водіїв на дорогах, які вже тиждень на рівному місці змушені платити майже в півтора рази більше в чиюсь чужу кишеню.

Читайте також:

Порошенко присвоїв генерал-лейтенанта скандальному Демчині з СБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна