Екс-депутат Держдуми РФ Максакова не виконуватиме Гімн України, але на Майдані заспіває

 

Російська оперна співачка, колишній депутат Держдуми РФ Марія Максакова не співатиме Гімн України на Майдані в День незалежності. Але справді виступатиме й виконає твір із підтекстом.

Про це режисер святкової програми Сергій Проскурня розповів “Українській правді“.

“Російські ЗМІ все перекрутили, вони по-своєму інтерпретували те, що я говорив на прес-конференції”, – сказав Проскурня.

“Гімн виконують оркестри України і США. Є ще цікава деталь, що гімн США диригуватиме український диригент. А гімн України – американський”, – зазначив він.

За словами Проскурні, Максакова виконає каватину Норми “Каста Діва” з опери Белліні “Норма”.

“Якщо ви почитаєте текст цього твору, ви зрозумієте думку. Це буде передостанній твір програми. У підтексті – її (Максакової) важка доля, біографія, сімейна ситуації, її бекграунд і, очевидно, її позиція, та риторика, яка звучить з її вуст зараз”, – зазначив він.

Арія Casta Diva

Зміст. У підкореній римлянами Галлії друїди готують повстання проти іноземного панування. Верховна жриця і віщунка Норма звертається до богів за підтримкою та, отримавши їх благословення, пророкує падіння римського панування і звільнення батьківщини.

Текст >>>

За словами Проскурні, рішення запросити Максакову для участі в програмі далось йому непросто.

“Працює багато смислів. Але вона разом з іншими учасниками буде виконувати світову прем’єру ораторії Івана Тараненка на слова Дмитра Лазуткіна «Слався Вкраїно!»”, – зазначив він.

За словами Проскурні, в концерті також візьмуть участь контратенор Юрій Миненко і український піаніст Павло Гінтов, який живе у Нью Йорку.

“Мені сьогодні на вайбер написав мій друг, який перебуває в АТО, він снайпер. Каже: «Слухай, для мене ти завжди є і будеш патріотом України. Люди, які тебе критикують, навіть не уявляють, як ти тролиш Путіна»”, – зазначив Проскурня.

Сама Максакова також прокоментувала чутки про те, що вона нібито виконуватиме Гімн України у святковій програмі на майдані Незалежності.

“Шановні українці! Я пишаюся, що в День Незалежності матиму честь співати для Вас ораторію “Слався, Вкраїно!” та каватину з опери Белліні “Норма”. Щодо Гімну України – це свята, сакральна річ. Я щиро полюбила мій новий дім, Україну, і її народ. Але і я, і організатори свята впевнені, що в Україні є багато гідних митців для такої надзвичайної місії”, – написала співачка у “Фейсбуці” українською мовою.

Напередодні деякі ЗМІ повідомили, що Марія Максакова-Ігенбергс – вдова екс-депутата Держдуми від Компартії Дениса Вороненкова, якого вбили у Києві, співатиме Гімн України на Майдані під час параду.

Це викликало жваві дискусії (переважно з негативною реакцією) в соцмережах.

Максакова також була депутатом Дердждуми від правлячої партії “Єдина Росія”. Зокрема, як і Вороненков, голосувала за анексію Криму (згодом Максакова заявила, що під час цього голосування перебувала за кордоном і, відповідно, не могла голосувати в Держдумі; Вороненков також запевняв, що без нього “голосувала” його картка).

Проте в грудні 2016 року Максакова разом із чоловіком переїхала в Україну, де Вороненков отримав українське громадянство і став одним із ключових свідків у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича щодо агресивної загарбницької війни РФ проти України.

23 березня 2017 року Денис Вороненков був розстріляний кілером у центрі Києва.
Президент України Петро Порошенко назвав убивство Вороненкова “актом державного тероризму з боку Росії”.

Читайте також:

Убитого росіянина Вороненкова поховали в Києві, відспівавши українською в храмі УПЦ КП. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна