День Прапора: Порошенко говорить про червоні лінії та машину часу для Скоропадського й Петлюри

 

Боротьбу за єдність, солідарність та консолідацію різних політичних сил в ім’я загальнонаціонального інтересу назвав одним із головних своїх завдань президент Петро Порошенко у святковому виступі з нагоди Дня Державного Прапора 23 серпня.
Про це інформує прес-служба глави держави.

“На жаль, в силу чи то егоїзму, чи то політичного дальтонізму, не всі політики здатні розгледіти, що в умовах зовнішньої агресії у внутрішній боротьбі існують червоні лінії, переступати які категорично заборонено. Бо за ними – природнє для демократії змагання опозиції з владою перетворюється у, хай навіть і несвідоме, пособництво агресору, в подарунок генеральному штабу країни-ворога”, – заявив він.

“Якби тільки існувала машина часу, Грушевський чи Скоропадський, Винниченко чи Петлюра, спираючись на власний досвід,  розтлумачили б цю істину нашим сучасникам: і очільнику кожної фракції, і лідеру кожної партії, і голові кожного комітету. Такої можливості, природно, нема. Зате нам властива здатність пізнавати історію та вчитися на помилках наших предків”, – сказав Порошенко.

За його словами, доля незалежної держави залежить від кожного з нас. “Але головним її гарантом є Збройні сили України, Національна гвардія, інші силові структури, які боронять країну від російської агресії”, – наголосив президент.

“Це вони 2014 року звільнили від окупації більшу частину Донбасу, сотні українських населених пунктів. І тому почесна місія підняти Державний Прапор сьогодні заслужено випала п’ятьом воїнам-визволителям Луганщини та Донеччини. Полковник Давид Чубінашвілі. Майор Євген Коваль. Капітан Роман Скробака. Лейтенант Тарас Кучма. Старшина Кирило Щукін. Ризикуючи життям, вони свого часу встановлювали синьо-жовті прапори над Золотим, Красним Лиманом, Чорнухіним, Станицею Луганською, Торецьком”, – заявив президент.

Він наголосив: “Наш обов’язок – як перед минулими, так і перед прийдешніми поколіннями – зробити усе можливе, щоб синьо-жовтий прапор знову гордо майорів над усією територією України, включно з Кримом, Севастополем, Донбасом”.

“Російських окупантів від українського прапора корчить, як чортів від ладану. Тому вони й кинули за ґрати кримчанина Володимира Балуха. За те, що він на українській землі, у Криму над своєю домівкою вивісив український прапор. Балух знав, чим ризикує, але свідомо пішов на цей мужній вчинок. Володимир буде вільним, і Крим буде вільним від Росії та її «зелених чоловічків»!” – заявив Петро Порошенко.

За його словами, “Державні Прапор, Герб, Гімн стали невід’ємною складовою нашого життя, об’єднуючим началом. Незалежно від етнічної та релігійної приналежності, мови спілкування вони гуртують нас в одне єдине ціле – українську політичну націю.
Під ними народилося і вже змужніло нове покоління вільних молодих людей, які сповідують свободу, незалежність, демократію”.

“Августин Волошин ще в 30-ті роки писав: «Народний прапор є в кожного народу предметом великої пошани й пієтизму, яко символ його  індивідуальності, історичних традицій, символ його народних і культурних змагань та ідеалів».
Ми пишаємося нашими державними символами, їхньою давньою славною історією та глибоким змістом. Вони надихають нас своєю потужною енергетикою на нові звершення.
Мільйони людей – творців своєї країни, її герої-захисники сьогодні здіймають Державний Прапор у містах і селах, розгортають його у військових частинах та на передовій”, – сказав Порошенко.

“Безліч синьо-жовтих українських прапорів замайорять по всьому світу. Зверніть увагу, як нашому прапорові пасує сусідство з прапором Європейського Союзу. Два з половиною місяці тому ми вибороли можливість вільних подорожей до Європи, здійснивши всі необхідні для цього реформи. Наші дипломати виграли нелегку боротьбу з російською агентурою, яка намагалася зірвати ратифікацію Угоди про асоціацію з Євросоюзом. І 1 вересня, буквально за тиждень, угода набуває чинності в повному обсязі. Наполегливо працюючи, ми будемо наближати ті дні, коли, в перспективі, Україна стане і членом Євросоюзу, і учасницею НАТО”, – заявив президент.

Він нагадав, що завтра під час військового параду над Майданом Незалежності майорітимуть прапор Першого Українського полку імені Богдана Хмельницького та бойовий прапор Третьої Залізної стрілецької дивізії УНР.

Читайте також:
У “Фейсбуці” набирає обертів фото-флешмоб “Мій прапор”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна