В Україні утворилася стійка більшість противників офіційного статусу російської мови

 

В останні два роки в Україні утворилася стійка більшість громадян, які виступають проти офіційного статусу російської мови.
Як передає “Новинарня“, про це свідчать результати соціологічного опитування, яке провів у липні Інститут соціології НАН України у співпраці з БФ “Інтелектуальна перспектива”.
Дані дослідження 22 серпня оприлюднив Фонд “Демократичні ініціативи”.

“Істотні зміни за роки проведення опитувань (1996–2017 рр.) сталися у ставленні до надання російській мові статусу офіційної.
У 1996 році більшість населення (51%) вважала за необхідне надати російській мові статусу офіційної, проти цього були налаштовані 33%. Поступово відсоток підтримки офіційного статусу російської мови зменшувався, а противників – зростав. І у 2017 році підтримують надання російській мові статусу офіційної в Україні 30%, проти – 54%”, – зазначають соціологи.

Цей показник (54,4%) майже на 5% більший, ніж у 2013-2014 роках.

Водночас, варто зазначити, рік тому – у 2016-му – супротивників офіційного статусу російської мови було ще більше – 55,5%.

Питання щодо статусу російської мови по-різному сприймається у різних регіонах.

Категорично проти надання російській мові статусу офіційної у Західному регіоні (“проти” – 88%, “за” – лише 4%) та в Центральному (відповідно, 64% й 21%).

Переважно підтримують надання російській мові статусу офіційної на Сході (“за” – 45%, “проти” – 38%), істотно підтримують на Півдні (“за” – 57%, “проти” – 31%) та на Донбасі (“за” – 55%, “проти” – 14%).
Водночас на Донбасі найбільше виявилося тих, хто не визначився з даного питання (31%).

Загальнонаціональне опитування населення України було проведене Інститутом соціології НАН України у співпраці з Благодійним фондом “Інтелектуальна перспектива” з 3 по 25 липня 2017 року за квотною вибіркою, що представляє доросле населення, починаючи з 17 років. 
Опитування здійснювалося у всіх областях України (крім АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей), методом особистого інтерв’ю за місцем проживання респондентів. Усього було опитано 1800 осіб. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.
Для порівняння наводяться дані загальнонаціональних опитувань, проведених Інститутом соціології НАН України за попередні роки соціологічного моніторингу (тобто повторних опитувань за однаковою методикою).

Читайте також:
Українців найбільше турбує війна на Сході, найменше – російська мова. СОЦІОЛОГІЯ

Як співвідносяться участь в АТО та україномовність. СОЦОПИТУВАННЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна