Українці й надалі поліпшують ставлення до ЄС і НАТО, але Донбас все ще проти. СОЦІОЛОГІЯ

 

В Україні й надалі поліпшується ставлення громадян до ЄС і НАТО, погіршується – ставлення до союзу з Росією. Однак у позиціях конкретних регіонів існують суттєві розбіжності.
Як передає “Новинарня“, такими є результати соціологічного опитування, яке провів у липні Інститут соціології НАН України у співпраці з БФ “Інтелектуальна перспектива”.
Дані дослідження 22 серпня оприлюднив Фонд “Демократичні ініціативи”.

“Найбільш вагомі зміни у геополітичних орієнтаціях населення України сталися 2014 року: відсоток тих, хто позитивно ставився до приєднання України до союзу з Росією та Білоруссю, впав із 49% у 2013 році до 25% – у 2014-му і нині, 2017 року, становить 20%”, – зазначають соціологи.

Натомість відсоток негативного ставлення до такого союзу зріс за відповідний період з 28% до 54%, і тепер, у 2017 році, становить 62%.

“Сьогодні негативне ставлення до союзу України з Росією та Білоруссю переважає майже в усіх регіонах, але різною мірою: найбільш негативно подібну перспективу сприймають у Західному регіоні (88% – негативно і лише 4% – позитивно) та у Центральному (71% – негативно і 14% – позитивно), значно менше переважає негативне ставлення у Східному регіоні (46% – негативно і 32% – позитивно) та на Донбасі (відповідно, 33% і 29%). Зазначимо, що на Донбасі значна частина опитаних (38%) не змогла визначитися у цьому питанні. А от у Південному регіоні позитивне і негативне ставлення до подібного союзу з Росією та Білоруссю виявилися рівними (37% – позитивного ставлення й 37% – негативного)”, – йдеться в коментарі до опитування.

Радикальні зміни сталися й у ставленні до вступу України до НАТО: у 2013 році позитивно сприймали таку перспективу 14%, негативно – 54%, через рік, у 2014 році, позитивне ставлення становило 35%, негативне – теж 35%, нині ж, 2017 року, позитивне ставлення дещо переважає (40% проти 36%).

Ставлення до вступу України до НАТО ділить регіони: переважно позитивно ставляться до цієї перспективи у Західному регіоні (60% – позитивно і 20% – негативно) та у Центральному (відповідно, 44% і 32%). Негативне ставлення переважає у Південному регіоні (50% – негативно, 30% – позитивно), у Східному (45% – негативно, 31% – позитивно) та, особливо, на Донбасі (50% – негативне і 19% – позитивне).
Водночас на Донбасі найбільше виявилося тих, хто не зміг визначитися з цього питання (31%).

Ставлення до вступу до Європейського Союзу теж істотно поліпшилося: у 2013 році позитивно до цього ставилися 42%, у 2014 році – 52%, а у 2017-му – 54%.
Негативне ставлення дещо знизилося – від 28% у 2013 році до 24% у 2014-му й 2017-му.

Позитивне ставлення до вступу України до Європейського Союзу переважає в усіх регіонах, за винятком Донбасу, де 41% сприймає подібну перспективу негативно і 26% – позитивно.
Водночас на Донбасі найбільше виявилося тих, хто не визначив своєї думки з цього питання (33%).

У 2017 році 12% опитаних висловили намір найближчим роком виїхати за кордон на тимчасові заробітки – це найвищий відсоток за час постановки цього питання (у 2002 році таких було 7%). Регіонально найбільше охочих виїхати працювати за кордон виявилося у Західному регіоні – 18%.

Загальнонаціональне опитування населення України було проведене Інститутом соціології НАН України у співпраці з Благодійним фондом “Інтелектуальна перспектива” з 3 по 25 липня 2017 року за квотною вибіркою, що представляє доросле населення, починаючи з 17 років. 
Опитування здійснювалося у всіх областях України (крім АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей), методом особистого інтерв’ю за місцем проживання респондентів. Усього було опитано 1800 осіб. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.
Для порівняння наводяться дані загальнонаціональних опитувань, проведених Інститутом соціології НАН України за попередні роки соціологічного моніторингу (тобто повторних опитувань за однаковою методикою).

Читайте також:
Чверть населення сходу і півдня України хочуть до ЄС,
14% – до Митного союзу, багато невизначених. СОЦІОЛОГІЯ

Дві третини українців пишаються своїм громадянством, – соціологія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна