Порошенко проанонсував звернення на ГА ООН про миротворчу місію для Донбасу

 

Президент України Петро Порошенко заявив про намір наступного місяця презентувати на Генеральній асамблеї ООН пропозицію ввести миротворчу місію на Донбас з мандатом Об’єднаних Націй.
Про це глава держави повідомив у вівторок, 22 серпня, під час церемонії відкриття будівлі Луганського обласного академічного музично-драматичного театру після капітального ремонту у Сєверодонецьку, передає УНІАН.

Порошенко нагадав, що 24 липня під час телефонних переговорів лідерів держав в “нормандському форматі” він наголосив на необхідності введення на Донбас миротворчої місії ООН з мандатом Ради безпеки ООН.

“Це гарантія того, що на Донбасі припинять стріляти, гарантія того, що Росія припинить постачати бойовиків і виведе свої регулярні підрозділи, забере зброю, яку вона поставила для того, щоб вбивати українців”, – заявив Порошенко.

“Як тільки Росія забере війська – немає в нас ні приводу для конфліктів, ні приводу для дискусій”, – підкреслив глава держави.

При цьому президент щиро визнав: “Питання миротворчої місії ООН та озброєної місії ОБСЄ просувається досить важко. Все впирається в категоричне небажання РФ встановити мир на Донбасі, ба більше – категоричне небажання залишити Україну в спокої”.

“Але я впевнений, що вода камінь точить, тому ідеї з миротворцями я збираюся наступного місяця презентувати в Нью-Йорку на сесії Генеральної асамблеї ООН”, – сказав Порошенко.

За його словами, на Донбасі не припиняють стріляти саме через небажання президента РФ Володимира Путіна публічно підтримати перемир’я та віддати відповідний наказ російським військовим та бойовикам.

“Ми будемо робити все можливе, щоб на Донбасі припинили стріляти. Затримка є лише у зв’язку з тим, що російський президент відмовляється від публічної підтримки перемир’я, а значить, і від надання прямих наказів російським військовим та бойовикам, які присутні на окупованій території, припинити стріляти”, – зазначив Порошенко.

“Цього разу дуже важливо, щоб пролунав саме спільний заклик (лідерів країн «нормандського формату»), в тому числі і з боку російського президента, до спільного сталого припинення вогню. Я наголошую на тому, що цей заклик має бути зроблений публічно”, – додав президент України.

При цьому Петро Порошенко запевнив: “Українська сторона не була і не стане ініціатором ескалації бойових дій. Але будь-які спроби Росії та її маріонеток піти в наступ отримають рішучу та безкомпромісну відсіч”.

Читайте також:
Спецпредставник США Волкер має змінити статус-кво
на “нормандських” переговорах

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна