Перед візитом Меттіса Порошенко демонструє відкритість у розслідуванні заяв про поставки ракетних двигунів до КНДР

 

Президент Петро Порошенко доручив запросити в Україну авторів статті американського видання The New York Times, які повідомили про нібито постачання Україною ракетних двигунів Корейській Народно-Демократичній Республіці.
Про це глава держави повідомив ввечері 16 серпня у “Фейсбуці”.

“Вдячний редакції видання The New York Times за привернуту в світі увагу до потенціалу ракетно-космічного комплексу України. Елегантний, хоча і не найбільш вдалий спосіб”, – ідеться в дописі на сторінці Порошенка.

“Ракетні технології ми не передаємо, а міжнародний режим нерозповсюдження зберігаємо і підтримуємо – відповідально”, – підкреслив президент.

“Доручив запросити авторів статті відвідати Україну для зустрічей з українськими партнерами, які несправедливо потрапили під безпідставні підозри. Це був би правильний крок з боку поважного видання, яке відповідально ставиться до довіри своєї читацької аудиторії”, – наголосив Петро Порошенко.

Як відомо, автори статті – William J. Broad та David E. Sanger.

Перед тим він доручив невідкладно провести ретельне та всебічне розслідування викладених у статті заяв.

“Якими б абсурдними не виглядали обвинувачення України, як відповідальні партнери ми маємо уважно перевірити оприлюднену виданням New York Times інформацію про нібито постачання ракетних двигунів чи відповідних технологій до Північної Кореї. Тому доручив невідкладно, під головуванням секретаря Ради національної безпеки і оборони України та із залученням Міжвідомчої комісії з політики ВТС та експортного контролю, а також ДП «Південмаш» та КБ «Південне», провести ретельне та всебічне розслідування ситуації та доповісти про результати протягом трьох днів”, – йдеться в повідомленні прес-служби АП.

“Переконаний, що це дозволить достеменно підтвердити надуманість припущень про «український слід» у північнокорейській балістичній історії та, ймовірно, локалізувати справжнє джерело і задум цього безпідставного фейку”, – зазначено в повідомленні.

За словами Порошенка, Україна сумлінно дотримується міжнародного режиму нерозповсюдження.

“Добровільно позбувшись третього за потужністю ядерного потенціалу в світі, ми зробили унікальний внесок у міжнародну безпеку і ніколи б не дозволили собі поставити під сумнів нашу відданість міжнародним зобов’язанням”, – підкреслив він.

На “ракетні” ініціативи Петра Порошенка відреагували у США.

За оголошеним президентом України розслідуванням в Україні має послідувати довше додаткове розслідування за участі американських експертів.
Про це заявив Майкл Карпентер, колишній помічник заступника глави Пентагону з питань України та Євразії в адміністрації Барака Обами, передає “Голос Америки”.

“Вони мають запросити американських експертів – як мінімум, щоб ті допомогли дослідити цю ситуацію в межах довшого додаткового розслідування”, – відзначив Майкл Карпентер у “Твіттері”.

“Голос Америки” при цьому зазначає, що Карпентер є прихильником надання Україні оборонних озброєнь.

Майкл Карпентер відзначив, що Україна намагається відбілити свою репутацію після скандальної публікації напередодні візиту до Києва міністра оборони США Джима Меттіса.

“Не є простим збігом, що ця історія з’явилась у час, коли США розглядають можливість озброєння Україні. Меттіс прибуде туди наступного тижня, і Україна хоче позбутись цієї проблеми”, – також відзначив Карпентер.

Читайте також:
Порошенко – Меттісу: Ми з американськими партнерами створили
нові Збройні сили України

Розвідка США визнає, що КНДР могла поліпшити ракетні двигуни самотужки, – ЗМІ

Як писала “Новинарня“, 14 серпня на сайті американської щоденної газети The New York Times з’явилася стаття, в якій із посиланням на висновки Еллемана озвучено припущення, що що останні успіхи КНДР у випробуваннях міжконтинентальної балістичної ракети “стали можливими завдяки придбанню потужних ракетних двигунів на чорному ринку, ймовірно, з українського заводу, який має історичні зв’язки з російською ракетною програмою”.

Найімовірнішим постачальником технологій для двигуна корейської МБР в публікації названо українське ДП “Південмаш” (Дніпро), яке, як пише NYT, “залишалося одним із основних виробників ракет Росії навіть після здобуття Україною незалежності”.

На підприємстві озвучені NYT припущення про причетність підприємства до ракетної програми КНДР спростували, розцінивши їх як спробу дискредитувати “Південмаш” та Україну.

Заступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін заявив, що Майкл Еллеман пов’язаний з Російською Федерацією, де у 1995-2001 роках очолював програму скорочення ракетних озброєнь (Нанна-Лугара).

Сам Еллеман, на свідченнях якого ґрунтується стаття The New York Times, заявив, що такі поставки не могли бути пов’язані з українською владою.

Стаття в NYT з’явилася на тлі оголошених намірів КНДР завдати ракетного удару по американському острову Гуам у Тихому океані та готовності США почати війну з північнокорейським режимом.

Читайте також:
У Держдепі прокоментували версію про поставку ракетних двигунів
з України в КНДР. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна