“ДНР” слідом за Кримом звітує про затримання “українських диверсантів”. СБУ спростовує. ОНОВЛЕНО

 

Бойовики “ДНР” поширили інформацію про те, що нібито затримали групу українських диверсантів, які готувалися зруйнувати телевежу в Донецьку.

“Співробітники правоохоронних органів “ДНР” затримали групу українських диверсантів на чолі з її лідером – військовослужбовцем спецназу. Про це заявили сьогодні в прес-службі “міністерства державної безпеки”, – пише сепаратистське видання ДАН.

У Донецьку стверджують, що “диверсантів” нібито підіслали в ОРДО співробітники контррозвідки СБУ, а лідером групи був військовослужбовець Головного управління розвідки України з міста Хмельницький Олег Сугерій.

Повідомляється, що одним з основних завдань групи було знищення телевізійної вежі в Петровському районі Донецька.

“Перед здійсненням диверсійно-терористичного акту група диверсантів і її лідер затримані правоохоронцями “республіки”, – зазначає сайт “ДНР”.

Також рупор бойовиків переконує, нібито раніше українські спецслужби нібито вже робили спробу знищити цей передавальний пристрій руками диверсантів, але всі вони зараз “знаходяться під арештом”.

Зізнання Сугерія

ОНОВЛЕНО. Бандформування “МГБ ДНР” оприлюднило в YouTube відеозапис інтерв’ю чоловіка, що представляється як Сугерій (Сугерей) Олег Вікторович, народився 16 листопада 1976 року в Харкові (така особа справді є в базі даних).

За його словами, він був призваний за мобілізацією в квітні 2014 року, служтв у 22-му мотопіхотному батальйоні на посаді стрільця в секторі “А” (Луганська область). Надалі перейшов у 37-й мотопіхотний на посаду сапера (сектори “Б” і “М”).

Далі Сугерій, за його словами, нібито пройшов спеціальну підготовку на полігоні під Житомиром, отримав навички снайперської справи, тактичної медицини, орієнтування на місцевості і т.ін. За розподілом був направлений у 8-й полк Сил спецоперацій на посаду снайпера. Служив на Луганщині, моніторив лінію розмежування.

Свої військові звання він не називає.

“Після служби мені надійшла пропозиція від контррозвідки СБУ. Подумавши, я погодився, так як хотів працювати в даній структурі. І мені відпрацювали завдання щодо здійснення диверсійного акту в місті Донецьку. Для цих цілей від працівників я отримав другий паспорт підробний, на чуже прізвище, і був направлений у ммісто Донецьк. Тут була організована конспіративна квартира”, – розповідає Сугерій.

Далі він описує чотири етапи планованої операції з підриву Донецької телевежі – від адаптації в місті до евакуації з ОРДО.

“МГБ ДНР” не показує інших членів “диверсійної групи”, хоча про їхнє затримання повідомляється.

Відповідно до заяви бойовиків, Сугерій отримував від СБУ вибухівку й “розміщував у схроні, обладнаному в орендованій квартирі у Ворошиловському районі міста Донецьк”.

“При отриманні чергової посилки безпосередньо перед здійсненням ДТА [диверсійно-терористичного акту], група диверсантів і її лідер Сугерій О.В. затримані правоохоронцями Республіки. При цьому проведеними контррозвідувальних заходами встановлено, що за завданням СБУ, з метою підготовки теракту, збір інформації про Петровському РТПЦ здійснювався раннє затриманими МГБ ДНР гр. Бучок і гр. Ена, що свідчить про ретельну підготовку українських спецслужб до проведення ДТА”, – сказано в повідомленні відомства бойовиків.

Сцена затримання

“МГБ ДНР” оприлюднило також відео нібито із затримання Олега Сугерія.

У кадрі двоє силовиків притискають чоловіка до асфальту, а третій тримає в руках паспорт, буцімто вилучений у затриманого, на ім’я [нерозбірливо] Леонід Леонідович, одразу сумнівається в його справжності і перепитує про дійсні ПІБ. Затриманий представляється як Сугерій Олег Вікторович.

Лежачи на хіднику, у відповідь на наступні два запитання затриманий одразу зізнається, що прибув підривати телевежу і має при собі зброю. У нього вилучають пістолет Макарова (ПМ) і смарфтон.

Судячи з одягу затриманого, це відбувається ще навесні.

Кадр відео

Реакція СБУ

Речниця СБУ Олена Гітлянська назвала фальшивкою повідомлення з ОРДО.

“Пропагандисти “МГБ ДНР” так і не навчилися хоча б професійно готувати свої фейки”, – заявила вона на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Ця інформація є фейком. Перший раз це звучить як трагедія, другий раз це звучить як фарс. Вчора були у Криму “співробітники СБУ”, сьогодні – в Донецьку. При цьому, що саме цікаво, вони повідомляють про затримання “співробітників СБУ”, а потім у тексті виявляється, що це “полк спеціальних сил операцій Міністерства оборони України”, а далі пишуть що за диверсію їм обіцяли вступ у Службу безпеки”, – сказала речниця спецслужби в коментарі “Тижню”.

Гітлянська вважає, що бойовики мають ретельніше підходити до підготовки подібних матеріалів.

“Фейк має бути правдоподібним, а не набір фраз, які між собою навіть не кореспондуються”, – додала речник СБУ.

Як повідомлялося, ФСБ Росії 15 серпня заявила про запобігання в Криму низки диверсій проти об’єктів інфраструктури і життєзабезпечення півострова і затримання “агента Служби безпеки України” Геннадія Лимешка.

Київський районний суд Сімферополя ухвалив заарештувати його на два місяці.
У СБУ заявили, що російська ФСБ вдалася до чергової провокації і фейку.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна