МЗС України видало заяву у зв’язку з посиленням політичних репресій у Криму

 

МЗС України висловлює категоричний протест проти нової хвилі політичних репресій в окупованому Росією Криму.
Про це йдеться у заяві прес-служби українського зовнішньополітичного відомства, оприлюдненій увечері 14 серпня.

“Міністерство закордонних справ України висловлює категоричний протест та обурення у зв’язку з черговою хвилею політичних репресій та порушень прав людини з боку Кремля щодо громадян України”, – заявили з Михайлівської площі.

“Російська окупаційна влада продовжує дискримінацію за національною та релігійною ознаками в окупованій Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, переслідуючи етнічних українців і кримських татар”, – наголосили у відозві.

За даними МЗС, за останній місяць було винесено як мінімум п’ять політично вмотивованих вироків, пов’язаних з позбавленням волі, сім осіб було заарештовано або оштрафовано.

Лише за минулий тиждень відбулося щонайменше три обшуки у будинках кримських татар.

“Апробовані практикою НКВС цинічні масові обшуки, а також серія затримань тих, хто виступив на підтримку заарештованого за пікет 76-річного Сервера Караметова, є свідченням продовження зухвалого наступу кремлівського режиму проти всіх незгодних з окупацією”, – наголошують дипломати.

У заяві сказано, що незважаючи на численні заклики України й міжнародного співтовариства з вимогою негайно звільнити всіх незаконно утримуваних і засуджених українців, російське керівництво продовжує ганебну практику використання громадян України як заручників своєї агресивної політики проти нашої держави, висуваючи їм сфабриковані обвинувачення.

“Висловлюємо глибоку стурбованість у зв’язку з погіршенням стану здоров’я незаконно засудженого на території Росії громадянина України Руслана Зейтуллаєва, який 27 липня 2017 року на знак протесту проти російського правового свавілля розпочав чергове голодування у зв’язку з його безпідставним засудженням до 15 років позбавлення волі. Вимагаємо від російської сторони невідкладно дозволити обстеження Руслана Зейтуллаєва українськими лікарями”, – заявили в МЗС.

“Україна вимагає від Російської Федерації негайно і без будь-яких додаткових умов звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України, припинити практику політичного переслідування та репресій стосовно наших співвітчизників”, – сказано в заяві зовнішньополітичного відомства.

Як повідомляла “Новинарня“, 8 серпня російські силовики в окупованому Сімферополі затримали 76-річного кримського татарина Сервера Караметова, який вийшов на акцію протесту до Верховного суду Криму. Активіст вимагав звільнення одного з лідерів Меджлісу Ахтема Чийгоза. Караметов тримав плакат із написом: “Путін і Аксьонов, наші діти (Ахтем Чийгоз) не терорист! Досить звинувачувати кримських татар”.
Стосовно Караметова склали два адміністративних протоколи – за “порушення порядку проведення одиночних пікетів” і за “опір співробітникам поліції”. Підконтрольний Кремлю Залізничний суд Сімферополя засудив Караметова до штрафу в 10 тис. рублів і десяти діб адміністративного арешту.

14 серпня в Сімферополі кілька людей вийшли на одиночні пікети на підтримку арештованого Караметова з плакатами: “Путін, наші діти не терористи і не екстремісти”. Їх також затримали поліцейські.
За інформацією адвоката Заїра Смедляєва, було затримано загалом вісім активістів, серед них правозахисниця Лілі Гемеджі.

Читайте також:
У Криму через суд вимагають дозволити Меджліс на підставі рішення Гааги

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна