Екс-посол України в ООН Сергєєв: у Радбезі одразу знали про захоплення Криму Росією

 

Наприкінці лютого 2014 року Раді безпеки ООН було відомо, що в Криму здійснюється акт агресії.

Про це заявив колишній представник України при ООН Юрій Сергєєв під час засідання Оболонського райсуду Києва у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича, повідомляє УНІАН.

“Коли 27 лютого [2014 року] стало зрозуміло, що так звані «зелені чоловічки» захоплюють парламент [Криму], інші об’єкти, я ініціюю звернення до президента Ради безпеки – на той час головувала Литва. Я поділився думками. Призначається [засідання] уряду, я доводжу свою думку до міністра закордонних справ Андрія Дещиці, отримаю дозвіл на скликання термінового, надзвичайного засідання Ради безпеки 28 лютого. Зранку 28-го числа я звертаюся до голови Ради безпеки з тим, щоб був створений пункт порядку денного по цьому питанню”, – розповів послідовність подій екс-посол України в ООН.

Сергєєв нагадав, що засідання Радбезу ООН 28 лютого проходило в закритому режимі.

“Те, що відбулося на цьому засіданні, ми можемо дізнатися з наступного засідання – 1 березня і 3 березня, де перший заступник генерального секретаря говорить про те, що на попередньому засіданні помічник генерального секретаря довів до Ради безпеки занепокоєння розвитком ситуації в Криму… У моєму виступі я довів до відома Ради безпеки, що відбувалося фактичне захоплення державних установ, військових об’єктів невідомими людьми в зелених мундирах. Говорячи це, я хотів би підкреслити, що в останній день лютого [2014 року] світовій громадськості, в Раді безпеки та за її межами було відомо про те, що в Криму здійснюється акт агресії – це важливий елемент», – зауважив Сергєєв.

Екс-представник України при ООН також розповів, що під час засідання Радбезу ООН Росія намагалася використати звернення про введення військ від самопроголошеного “прем’єр-міністра Криму” Сергія Аксьонова, а потім – екс-президента Віктора Януковича для виправдання анексії півострова.

“1 березня я був вимушений скликати чергове засідання Ради безпеки, тому що Рада Федерації Росії ухвалила рішення про направлення військових підрозділів на прохання президента РФ, який використав для цього звернення так званого «прем’єр-міністра Криму»”, – заявив Сергеєв.

“З нашого боку було чітко сказано, що це агресія. Я сказав про агресію під час закритого засідання, але вперше публічно я сказав 1-го числа (березня), що це є агресія. Мене підтримав ряд виступаючих. Посол РФ озвучує послання Аксьонова, озвучує звернення Володимира Путіна до Ради безпеки РФ про введення військ, говорить про те, що йому відомо: цю позицію Аксьонова підтримує колишній президент Янукович. Ніяких документів не було представлено, і взагалі це було зроблено на слух, без презентації самого тексту звернення”, – зауважив екс-представник України в ООН.

Він також зазначив, що якщо спершу Росія обрала лінію, яка базувалась на тому, щоб якимось чином виправдати свою інтервенцію без опізнавальних знаків, то потім, коли почалася вже очевидна для всіх інтервенція, представники РФ намагалися “підганяти” її під окремі положення міжнародного права – право на захист, гуманітарна інтервенція, стаття 51 Статуту ООН про право будь-якої держави звернутися по допомогу тощо.

За словами Сергєєва, спершу з боку РФ була “певна мішанина, розгубленість” щодо того, яку лінію поведінки обрати.

“Вже із засідання 1 березня стало зрозуміло, що аргументи, які наводила російська сторона, нібито інтервенція здійснюється через «державний переворот в Україні», який загрожує життю громадян Росії в Криму, російськомовному населенню і персоналу чорноморської бази – це був аргумент, який мав створити певну мотивацію… Ця позиція була розкритикована, фактично всі, хто виступав, говорили про те, що все це надумані причини”, – розповів Сергєєв.

Тоді РФ скористалися зверненням Аксьонова про введення військ. “Проте було сказано, що Аксьонов – не та фігура, яка має права запрошувати (війська). Запрошувати збройні сили за статтею 51 Статуту ООН може виключно законна українська влада, а саме – парламент”, – пояснив екс-посол України.

Також, за словами Сергеєва, українська делегація 2 березня продовжила інформувати всіх членів-країн ООН про те, що відбувається в Криму.

“3 березня Росія сама несподівано скликає засідання Ради безпеки ООН… Покійний [представник РФ при ООН Віталій Чуркін] знову говорить про «бендерівців», «націоналістів», «бандитів», які мають мету атакувати Крим, про те, що є загроза, і все, що робить РФ – це нібито законно, щоб захистити своїх громадян, Чорноморський флот і таке інше. Далі він виймає лист і цитує його, говорячи про те, що йому доручено довести до членів Ради безпеки звернення президента Януковича, в якому чітко говориться про те, що він (Янукович) просить РФ ввести війська для забезпечення порядку, миру…” – розповів Сергєєв.

Він також зазначив, що на відміну від засідання 1 березня, де було зачитано звернення Аксьонова, звернення Януковича було не просто зачитано і показано: “Вранці цього ж дня (3 березня) делегація РФ надає йому офіційний статус – статус документа Ради безпеки. І він розповсюджується в Раді безпеки як офіційний документ”, – пояснив український екс-посол в РБ ООН.

Наступне судове засідання у справі про державну зраду колишнього президента України Віктора Януковича призначено на 17 серпня, початок – о 10:00.

Як писала “Новинарня“, 29 червня Оболонський районний суд Києва ухвалив рішення про початок заочного розгляду – спеціального судового провадження – справи про державну зраду екс-президента Віктора Януковича, оскільки обвинувачений не прибув на виклик і не скористався можливістю участі в процесі у режимі відеоконференції.

Як відомо, генеральний прокурор Юрій Луценко зачитав підозру Віктору Януковичу у державній зраді й посібництві Російській Федерації в агресії проти України під час відеодопиту 28 листопада 2016 року.

17 січня 2017 року Луценко повідомив, що Головна військова прокуратура отримала від ООН офіційну фотокопію заяви Януковича від 1 березня 2014 року з проханням ввести російські війська в Україну, що, на думку обвинувачення, є основним доказом державної зради.

Віктор Янукович обвинувачується у вчиненні державної зради, пособництві представникам влади РФ, в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, в порушення порядку, встановленого Конституцією, веденні агресивної війни, тобто злочинах, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України.

Прокуратура просить для нього найвищу міру покарання.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна