The New York Times звинуватила Україну в поставці ракетних двигунів КНДР. Турчинов відреагував

 

Український оборонний та авіакосмічний комплекси не постачали зброю і військові технології до Північної Кореї, а поширювана ЗМІ неправдива інформація про нібито передання “Південьмашем” ракетних технологій КНДР, швидше за все, спровокована російськими спецслужбами.
Про це 14 серпня заявив секретар РНБО України Олександр Турчинов.

“Ця інформація не має під собою жодних підстав, є провокаційною за своїм змістом, і, швидше за все, спровокована російськими спецслужбами для прикриття власних злочинів”, – цитує Турчинова його прес-служба.

Раніше в понеділок, 14 серпня, на сайті американської щоденної газети The New York Times була опублікована стаття із заголовком “Північнокорейський ракетний успіх пов’язаний з українським заводом, кажуть дослідники”.
У цій статті з посиланням на дослідження фахівця з ракетних питань у Міжнародному інституті стратегічних досліджень (International Institute for Strategic Studies, IISS) Майкла Еллемана зазначається, що останні успіхи КНДР у випробуваннях міжконтинентальної балістичної ракети “стали можливими завдяки придбанню потужних ракетних двигунів на чорному ринку, ймовірно, з українського заводу, що має історичні зв’язки з російською ракетною програмою”.

У статті наголошується, що дослідники, які аналізували північнокорейські фотографії, на яких лідер КНДР Кім Чен Ин оглядає ракетні двигуни, дійшли висновку, що вони “ґрунтуються на проектах, схожих на ті, на яких колись базувався ракетний флот СРСР”.
Виробництво таких двигунів здійснювалося лише на кількох заводах на території колишнього СРСР. Урядові слідчі і експерти США зосередили свою увагу на заводі “Південьмаш” в Україні, який ще за часів “холодної війни” будував потужні ракети, зокрема й гігантські СС-18.
У статті наводиться оприлюднене минулого місяця “Південьмашем” спростування повідомлення про те, що завод переживає важкі часи і продає технології за кордон, зокрема до Китаю. На сайті компанії зазначається, що вона не передавала небезпечні технології за межі України і не робитиме цього.
Водночас американські слідчі нібито не вірять у ці запевнення. Водночас, ідеться в статті, немає ніяких доказів, що президент Петро Порошенко знав про можливий витік технологій з заводу, а те, “як двигуни РД-250 потрапили до КНДР, досі залишається загадкою”.
Еллеман “не зміг виключити можливість того, що велике російське ракетне підприємство “Енергомаш”, яке має міцні зв’язки з українським комплексом, відіграло свою роль у переданні технології двигунів РД-250 до Північної Кореї. Він пише, що решта двигунів РД-250 також може зберігатися на російських складах”.

Реагуючи на публікацію, секретар РНБОУ Олександр Турчинов зазначив, що Україна вважає провладний режим Північної Кореї “тоталітарним, небезпечним та непередбачуваним, і підтримує всі санкції проти цієї країни”.

“Так само, як і санкції проти Російської Федерації, режим якої дедалі більше стає схожим на північнокорейський”, – зазначив Турчинов.

Він додав, що з початку агресії РФ проти Української держави в 2014 році Україна повністю припинила поставки зброї, військової техніки та військових технологій до Росії.

Читайте також:
Протистояння США і КНДР: Трамп пообіцяв “таке, чого світ ще не бачив”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна