СЦКК: через затятість бойовиків Красногорівка і Мар’їнка залишаються без газу

 

У п’ятницю, 11 серпня, незаконні збройні формування “ДНР” завадили патрулям ОБСЄ на чолі з першим заступником голови спостережної місії Александром Хугом здійснити огляд та з’ясувати обсяг ремонтно-відновлювальних робіт на Красногорівській газорозподільчій станції, розташованої поблизу лінії зіткнення.
Про це повідомила Українська сторона Спільного центру координації і контролю на сторінці прес-центру штабу АТО.

“НЗФ ОРДО відкликали гарантію безпеки на час перебування поблизу станції патрулів ОБСЄ, мотивуючи вигаданим приводом, про нібито обстріл з боку підрозділів ЗСУ ввечері 10 серпня пожежної машини на околиці Донецька. Справжня ж причина зриву зазначеного заходу – це прагнення у будь-який спосіб не дати Александру Хугу та співробітникам Місії потрапити на Красногорівську ГРС”, – заявляє СЦКК.

“Такими діями керівництво ОРДО цілеспрямовано намагається створювати передумови для виникнення гуманітарних та екологічних катастроф на території підконтрольній Уряду України, свідомо ігноруючи усі заявки на забезпечення «режиму тиші» під час ремонту та відновлення критичних об’єктів цивільної інфраструктури”, – сказано в повідомленні.

Українська сторона СЦКК нагадала: вже більше трьох років Красногорівка та Мар’їнка залишаються без газопостачання, а це загалом 26 тисяч людей, 13 газових котелень, шість шкіл та п’ять дошкільних закладів. Зупинено роботу майже всіх найближчих провідних підприємств, на яких працювала більшість місцевих мешканців: Красногорівський вогнетривкий завод, молочний завод “Лактіс”, Мар’їнський хлібозавод та інші.

“За весь цей час НЗФ ОРДО жодного разу не надали гарантій безпеки для проведення ремонтно-відновлювальних робіт на Красногорівській ГРС”, – констатують у Центрі.

В СЦКК зазначають, що 6 червня 2017 року внаслідок обстрілу з боку НЗФ ОРЛО була виведена з ладу також газорозподільча станція поблизу села Кримське. Без газу залишилось близько 3 тисяч місцевих мешканців, три школи та лікарня. “І знову, жодних гарантій безпеки на час ремонту з боку НЗФ ОРЛО за два місяці надано не було”, – наголошують у Центрі.

Читайте також:
Через обстріли бойовиків патруль ОБСЄ не потрапив у Маріуполь,
а бійця ЗСУ поранили

Не менш складна ситуація складається сьогодні і з об’єктами цивільної інфраструктури в місті Торецьк, ідеться в повідомленні.

“Так, через пошкодження ділянки водоводу «Горлівка-Торецьк», що виникли внаслідок обстрілів ще на початку січня 2017 року, вода затоплює шахти імені Артема та «Південну». На поверхню підіймається газ метан, який потрапляє у підвали житлових та виробничих будівель, що може призвести до вибухів та отруєння людей.

За підрахунками комунальних служб Торецька, щоденно з водоводу витікає близько 12 тисяч кубометрів води. Від того майже 35 тисяч мешканців міста отримають воду лише дві години на добу.

З підвищенням температури повітря Торецьк живе під постійною загрозою виникнення епідемії інфекційних захворювань.

З початку 2017 року підприємством «Компанія «Вода Донбасу» направлено до СЦКК вісім заявок на забезпечення безпечного виконання ремонтно-відновлювальних робіт на водоводі, по кожній з яких українською стороною СЦКК в найкоротші строки були отримані гарантії безпеки від Збройних сил України та надіслані відповідні звернення російській стороні СЦКК щодо сприяння в отриманні письмових гарантій безпеки від представників ОРДО. Але жодної відповіді на ці заявки, від керівництва ОРДО досі не отримано”, – інформує Центр.

Інша загроза техногенної катастрофи існує також поблизу Торецька. На місцевому фенольному заводі вже понад два роки необхідно провести роботи по укріпленню протиаварійного захисту дамби шламонакопичувача.
На сьогоднішній день в цьому штучному резервуарі зібралося майже 33 тисячі тонн рідких відходів, що містять фенол, нафталін, формальдегіди, сірчану кислоту, нафтопродукти та інші хімічні сполуки, які утворилися в процесі роботи підприємства. Внаслідок обстрілів на цьому об’єкті підвищеної небезпеки виведено з ладу трубопровід, через який здійснювалась відкачка води. Від того рівень рідини в шламонакопичувачі найближчим часом може досягти критичної позначки. Його переповнення може призвести до руйнування дамби, і тоді отруйний потік може хлинути на найближче селище Новгородське, потім потрапити до річки Кривий Торець, а далі в Сіверський Донець, який є одним з небагатьох джерел питної води для всієї Луганської та частини Донецької області.

“З початку 2017 року Торецький фенольний завод надіслав дев’ять заявок на забезпечення безпеки під час виконання ремонтно-відновлювальних робіт на дамбі шламонакопичувача. Збройні Сили України надали гарантії безпеки по всіх заявках, тоді як від представників ОРДО досі не отримано жодної гарантії”, – наголосили в СЦКК.

За повідомленням Спільного центру контролю і координації, протягом лише липня-серпня 2017 року на адресу СЦКК надійшло 78 заявок від підприємств на забезпечення “режиму тиші” під час проведення ремонтно-відновлювальних робіт поблизу лінії розмежування сторін. Від Збройних сил України надано гарантії безпеки за 72 заявками. НЗФ ОРДО за цей же час не надали жодних гарантій на проведення робіт на території, підконтрольній уряду України

“Отже, ця статистика вже вкотре доводить, що керівництво ОРДО продовжує цинічно ігнорувати інтереси цивільного населення по обидва боки лінії розмежування, демонструючи абсолютну незацікавленість у забезпеченні екологічної та гуманітарної безпеки регіону, а також у відновленні цивільної інфраструктури Донбасу”, – констатують в СЦКК.

Читайте також:
Бойовики своїми обстрілами свідомо не дають відновити газ для Мар’їнки, – Жебрівський

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна