Рабство ХХІ сторіччя: правоохоронці викрили канал продажу українців у Британію

 

Поліцейські та співробітники прикордонної служби спільно із закордонними колегами припинили діяльність транснаціонального каналу торгівлі людьми з України у Велику Британію.

Злочинна група, що налагодила схему трудової експлуатації українців на території Британії, діяла впродовж майже чотирьох років, повідомляє УНІАН із посиланням на прес-службу Національної поліції.

“Під час проведення оперативних заходів у рамках досудового розслідування, розпочатого за ст. 149 КК України, правоохоронці викрили діяльність злочинної групи, яка налічувала понад 11 осіб. Серед них – громадяни Польщі, Литви та України”, – йдеться в повідомленні.

Зловмисники організували та налагодили чітко сплановану схему, за якою вербували й переміщували через державний кордон українців. У Великій Британії їх зазвичай використовували для роботи на фермерських господарствах і як будівельників, різноробочих, домробітниць, офіціантів тощо.

Оперативники поліції встановили, що за такою схемою зловмисники переправили за кордон більше 30 українців.

Обіцяючи роботу, учасники злочинної групи втягували постраждалих в боргову кабалу. Після незаконного перетинання державного кордону громадяни України через невизначений статус і борги потрапляли в залежність від роботодавців, у яких працювали понад норму. Заробітна плата залишалася мізерною, тому вони не мали можливості повернутися додому через брак коштів і нелегальне становище.

“В результаті проведення спланованої спецоперації на території Литви затримано і взято під варту 4 осіб, троє з них – іноземці. Крім того, попереджено залучення близько 200 українців у трудову експлуатацію за кордоном”, – повідомили в поліції.

За результатами проведених обшуків у зловмисників вилучено чорнові записи, документи українців і телефонні записні книжки з номерами телефонів поплічників за кордоном та постраждалих.

Крім того, вилучено списки потенційних потерпілих, яких було понад 200 осіб. Наразі слідчі дії тривають, вирішується питання про створення спільної міжнародної слідчої групи, яка буде займатися повним та об’єктивним проведенням досудового розслідування за цим фактом.

У той же час помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян на брифінгу сьогодні, 11 серпня, заявив, що це вже не перша міждержавна операція із запобігання торгівлі людьми. За його словами, особливістю цього каналу було те, що фактично йдеться “про рабство ХХІ століття”.

Слободян зазначив, що даний канал “діяв з 2012 року, є підстави говорити про те, що понад 200 людей стали жертвами торгівлі саме через цей канал”.

Він підтвердив, що у Британії українці в основному працювали на низько оплачуваних роботах – мийниками автомобілів, посудомийниками, у фермерських господарствах – доглядали за тваринами та були задіяні на збиранні врожаю.

На брифінгу були продемонстровані відео затримання торговців людьми у Литві. Раніше литовські прикордонники також повідомили про викриття міжнародної мережі торгівлі людьми, яка планувала вивозити в Британію для примусової праці українців.

Читайте також:

Через конфлікт на Донбасі посилилася експлуатація і торгівля людьми, – доповідь Держдепу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна