Міноборони презентувало ініціативу щодо створення військових судів

 

У Міністерстві оборони України ініціюють створення окремої судової структури для розгляду справ, пов’язаних з армійцями. Адже нараді “суди над деякими військовослужбовцями є частиною частина гібридної війни”.
Як передає “Новинарня“, про це в пятницю, 11 серпня, на брифінгу в прес-центрі МОУ заявив полковник Віктор Шидлюх, колишній заступник командувача сектора “Маріуполь” (прес-служба Міньорони представила його як “голову громадської організації «Міжнародний правозахисний рух «Єдність України»”).

Нині в Україні в слідчих ізоляторах перебувають близько 120 військових, і сотня з них чекають вироку на території Донецької та Луганської областей, сказав Шидлюх.

Представник МОУ наголосив: справи правопорушників із силових відомств розглядають цивільні судді, і в більшості випадків це ті, хто має близьких родичів на окупованій території. Відтак військові нарікають на упереджене ставлення до себе.

“Військовослужбовці скаржаться на те, що їх утримують разом навіть з бойовиками незаконних формувань. І взагалі, під час утримання ставляться не до як військовослужбовців, а як до звичайних цивільних осіб. І навіть висувають обвинувачення у цивільних справах, у той час, коли він зі зброєю в руках виконував обов’язки”, – сказав Віктор Шидлюх.

“Наприклад, військовослужбовець під час виконання обов’язків військової служби в зоні АТО захищався від нападу, а йому інкримінують замах на вбивство”, – пояснив Шидлюх.

За словами представників оборонного відомства, громадяни в зоні АТО перебувають під активним впливом ворожої пропаганди, тому розгляд справ місцевими судами стосовно військовослужбовців ЗС України не може бути об’єктивним, і справи щодо військовослужбовців слід принаймні перенаправляти до інших регіонів.

“Скажіть, чи може суд загальної юрисдикції, районний чи міський, який в певній мірі перебуває під інформаційним впливом противника, об’єктивно розглянути справу стосовно військовослужбовця? На моє переконання — ні”, — заявив на брифінгу офіцер управління правового забезпечення Генштабу ЗСУ полковник юстиції Юрій Бобров.

“Законопроект щодо відновлення військових судів уже розроблено. Згідно з ним, планується створити близько 12-14 гарнізонних судів, Військовий апеляційний суд та Військову палату. Також в перспективі передбачається передати до юрисдикції військових судів справи щодо амністії учасників незаконних збройних формувань”, — розповів військовий юрист.

Зазначені законопроекти вже подали до Верховної Ради, і восени вони мають потрапити на розгляд профільних комітетів, інформують в МОУ.

“Військові суди — це не повернення до часів СРСР. На сьогодні діяльність військових судів ефективно здійснюється в більш як 40 країнах світу в тому числі в 12 країнах Європи. Фактично кожна п’ята держава, яка має свою армію, має військові суди”, – зазначає прес-служба МОУ.

Нагадаємо, на рівні адміністрації президента потреба створення окремих військових судів була озвучена після винесення судом у Павлограді вироку генералу Назарову у справі про збитий Іл-76.

Читайте також:
Під час п’яної сварки на Луганщині військові ЗСУ почали стріляти.
Загинула цивільна жінка, поранено чоловіка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна