Звільнений з полону “ЛНР” суддя розповів про перебіжчика, який воював проти бойовиків і тепер на підвалі

 

У в’язниці “МГБ ЛНР” сидить громадянин Росії, який приїхав на Донбас воювати за “ЛНР”, однак розчарувався, перейшов на бік України, після інструктажу створив диверсійну групу, діяв у тилу бойовиків, однак потрапив до них у полон і тепер обвинувачений у “державній зраді”.
Про це в інтерв’ю “Цензору” розповів звільнений з полону “ЛНР” суддя Апеляційного суду Луганської області Віталій Руденко.

“Він колись був “ідейним новоросом”. Сам він із Краснодарського краю, у 2014 році одним із перших після чергової пропаганди (подивився зомбоящик!) прийняв усвідомлене й патріотичне рішення їхати на Донбас захищати “руський мир”, будувати “Новоросію”, тому що там “фашисти”, “терористи”, тому що утиски, п’яте-десяте. Приїхав з ідейних міркувань, воював у батальйоні [“ЛНР”] “Зоря” (колишній командир – Ігор Плотницький – “Н”), потім у військовій комендатурі служив в особистій охороні Ігоря Плотницького був, потім Надію Савченко охороняв. Він неординарна особистість, дуже цікавий хлопець.
Але потім, говорить, чим далі у ліс, тим більше дров. Розповідає: “Я дивлюся, що в цій республіці відбувається не те, заради чого я сюди приїхав, і не те, заради чого мої хлопці, “ідейні новороси”, гинули”. І на нього там сфабрикували кримінальну справу за незаконне зберігання зброї. (…) Коли він потрапив в луганське СІЗО, виявилося, що там близько 300 осіб, “ідейних ополченців”, утримується під вартою з різних приводів, тобто “нова влада” (Плотницького) розпочала зачистку непотрібних, неугодних”, – розповідає Руденко про росіянина.

“А ще коли він служив у військовій комендатурі, він спілкувався з багатьма українськими військовополоненими. І говорить мені: “Я ж бачу, що вони нормальні й адекватні люди, справжні патріоти своєї країни, у них нормальні переконання, нічого фашистського я не бачу. Я так само захищав свою батьківщину, як хлопці стоять…. Я зрозумів, що до влади фашисти тут [в “ЛНР”] прийшли, тому треба їх позбуватися”, – передав слова росіянина Руденко.

За його словами, “розчарований росіянин” перейшов на українську сторону: “Він був певний час на українській території, проходив підготовку, потім був кинутий знову у Луганськ, створив свою ДРГ й виконував певні завдання. Потім група була розсекречена, і дуже багато з його складу ДРГ зараз перебувають там (в “МГБ ЛНР”) на підвалі”.

Як повідомляла “Новинарня“, 30 липня СБУ заявила про звільнення з полону бойовиків “ЛНР” українського судді Віталія Руденка.
Про його долю понад дев’ять місяців фактично нічого не було відомо. Руденка захопили бойовики так званої “ЛНР”, коли він їздив на похорон батька, і тримали у підвалі.

Читайте також:
Звільнений з полону “ЛНР” суддя Руденко розповів, як його катували “Алісою”. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна