Україна вже має 16 угод про вільну торгівлю, які покривають 45 країн

 

Україна за роки незалежності уклала 16 угод про вільну торгівлю, які покривають 45 країн.
Про це йдеться в презентації, яку оприлюднила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі – торгового представника України Наталія Микольська.

Найширша зона вільної торгівлі була укладена Україною і Європейським Союзом. Офіційно ця ЗВТ набере чинності з 1 вересня 2017 року, однак за фактом вона застосовується в повному обсязі з 1 січня 2016 року.
Угода покриває як торгівлю товарами, так і торгівлю послугами, державні закупівлі, а також поступове приведення законодавчої бази України до європейських стандартів для інтеграції в економічний простір ЄС.

Крім того, Україна має угоду про вільну торгівлю з Канадою, що включає в себе торгівлю товарами і державні закупівлі (стартувала 1 серпня), Грузією (торгівля товарами), Македонією (торгівля товарами), Чорногорією (торгівля товарами та послугами), країнами Європейської асоціації вільної торгівлі (Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія, Швейцарія), а також країнами СНД (з 1 січня 2016 року Росія в односторонньому порядку відмовилася виконувати свої зобов’язання в рамках цієї угоди).

Також український бізнес має можливість користуватися генеральною системою преференцій США, в рамках якої передбачено безмитний експорт близько 5000 видів товарів.

Як відомо, експорт товарів з України у січні-травні 2017 року порівняно з аналогічним періодом 2016 року зріс на 25,9%, імпорт – на 28,6%.
Головним торгівельним партнером України став Євросоюз.
Обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу зріс на 25,2% – до 6,755 млрд. доларів.
Імпорт товарів з країн ЄС зріс на 21,3% – до 7,812 млрд. доларів і становив 42,1% в загальному обсязі імпорту.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна