У російському Якутську провели акцію на підтримку Сенцова

 

У російському місті Якутську активісти влаштували акцію на підтримку українського режисера та політв’язня Олега Сенцова.

Про це повідомила  у “Фейсбуці” учасниця групи Pussy Riot Марія Альохіна, пише “Українська правда“.

“Якутськ, республіка Саха, міст через озеро Сайсари. За двадцять хвилин – ВК-1, де перебуває Олег Сенцов. Сім з половиною кілометрів”, – зазначила Альохіна.

Активістки виготовили із лляного полотна розтяжку, на якій рожевою фарбою з балончика написали “Free Sentsov” (“Свободу Сенцову”), й розмістили її на мосту так, щоб було видно перехожим і мешканцям будинків навпроти.

“Український режисер Олег Сенцов, пройшовши через катування під час слідства, був засуджений до 20 років тюремного ув’язнення. Справа Сенцова й Кольченка – одна з головних і ключових справ в історії нашої країни. Свободу”, – написала Альохіна.

Пізніше в коментарі каналу “112 Україна” Альохіна розповіла, що акцію на підтримку Сенцова організувала разом із двома однодумцями.

“Я маю намір і далі займатися кампанією на його підтримку, до досягнення результату”, – сказала вона.

Як відомо, невдовзі після окупації Криму, 11 травня 2014 року, співробітники російських силових структур затримали Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олексія Чирнія та Олександра Кольченка в Сімферополі. Їм висунули обвинувачення у підготовці теракту. За інформацією спецслужби, затримані готувалися “у складі терористичної організації до здійснення вибухів у ніч на 9 травня 2014 року саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу Вічного вогню і пам’ятника Леніну в Сімферополі, а також підпалів офісів громадської організації “Русская община Крыма” та представництва партії „Единая Россия“ в Сімферополі 14 і 18 квітня 2014 року”.

25 серпня 2015 року російський суд у Ростові-на-Дону засудив українського режисера з Криму Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням нібито в підготовці терактів.

Тривалий час російська влада називала Сенцова і Кольченка громадянами РФ, однак навесні 2016 року таки офіційно визнала їх громадянами України. При цьому Москва відмовила у видачі засуджених Сенцова і Кольченка Україні.

У лютому-березні 2016 року Олега Сенцова етапували через Челябінськ у Якутськ, де він відбуває покарання в колонії.

Під час етапування Сенцову в Україні присудили Шевченківську премію за його фільми.

1 червня 2016 року Верховний суд Росії відмовився переглянути вирок Сенцову.

Влада РФ починала певні дії для обміну чи видачі Сенцова і Кольченка в Україну; про таку можливість заявляв глава МЗС РФ Сергій Лавров.
Однак президент Володимир Путін на кількох прес-конференціях і публічних зустрічах заявив, що Сенцов справедливо покараний російським судом за тероризм.

Безліч діячів культури і мистецтва в Україні, Росії по всьому світу закликають Путіна до помилування і звільнення Олега Сенцова.

Читайте також:
Голлівудська зірка Меріл Стріп приєдналася до кампанії за звільнення Сенцова

Джонні Депп взяв участь в акції на підтримку ув’язненого Сенцова. ФОТО

Резонансний виступ учасниці Pussy Riot на підтримку політв’язня Сенцова. ВІДЕО

Режисер Сокуров посперечався з Путіним через ув’язнення українця Сенцова. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна