Глава МЗС Польщі: Глорифікація УПА – не ключова проблема. Ми розуміємо важливість України для безпеки Європи

 

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що поляки виступають проти героїзації Україною ОУН-УПА, але водночас розуміють важливість незалежної України для безпеки Європи та, як і раніше, готові підтримувати Київ.

Про це він заявив в інтерв’ю російському виданню “Коммерсант“.

Коментуючи свої слова про те, що “з Бандерою Україна в Європу не увійде”, Ващиковський зазначив, що чекає можливості відновити цю дискусію з Україною.

“Я, як і раніше, чекаю можливості відновити з українцями цю дискусію. Є ж у нас досвід примирення з німцями. Чекаємо відповіді від України.
Водночас можу сказати, що для поляків, хоча вони в курсі цієї проблеми, вона не ключова. Ми пам’ятаємо. Ми не забудемо про Волинську різанину, ми знаємо, що йде прославлення УПА. Але це не означає, що ми забудемо, наскільки незалежна і суверенна Україна важлива для безпеки в нашій частині Європи. Ми, як і раніше, готові співпрацювати з Україною та підтримувати її”, – сказав Вітольд Ващиковський.

Також Ващиковський не згоден із твердженням, нібито на заході Україні посилюються “націоналістичні тенденції”.

“Я не погоджуся. Один із моїх заступників кілька днів тому був у Львові. І в нас немає інформації про зростаючий націоналізм в Україні. Звичайно, конфлікт підігріває антиросійські настрої по всій території України. Але зростання націоналізму, в тому числі антипольського, ми не бачимо”, – сказав глава МЗС РП.

При цьому Вітольд Ващиковський зазначив, що Україна “неусвідомлено намагається сформулювати, знайти свою історичну ідентичність, щоб закласти основу для патріотизму”.

“Але наша порада: не будуйте історичну ідентичність на особі, наприклад, Шухевича. Від цього можуть постраждати європейські прагнення України”, – заявив глава МЗС Польщі.

За його словами, у спільній історії Польщі та України є особистості, які зробили багато добра.

Читайте також:
З Бандерою українці в Європу не увійдуть, – Качинський

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна