18 ув’язнених зі списків на обмін не бажають їхати в ОРДЛО, – омбудсман

 

Вісімнадцять осіб, включених ОРДЛО до списків на обмін полоненими, категорично відмовляються, щоб їх передавали на територію, непідконтрольну Україні.
Про це 2 липня заявила уповноважений з прав людини Валерія Лутковська в ефірі одного з телеканалів, передає УНІАН.

Вона розповіла, що обмін полоненими в рамках Мінського процесу зараз перебуває на етапі уточнення списків. При цьому 18 осіб, які були включені в списки обміну, “категорично відмовляються бути передані на територію, непідконтрольну українському уряду”.

Також омбудсман додала, що з боку так званих “ЛНР/ДНР” в списки були включені особи, які жодним чином не причетні до подій на сході України: “Наприклад, є людина, яка вчинила злочин на території Київської області. Чому він повинен бути переданий в рамках цього обміну?”

Лутковська каже, що представники так званої “ДНР” погодилися з її позицією, а сепаратисти “ЛНР” “ще працюють і не готові уточнити списки”.

Уповноважена з прав людини заявила, що зараз точна кількість українських полонених, які перебувають у сепаратистів, невідома, оскільки можна лише говорити про підтверджений ними перелік полонених.
Таких зараз 70 осіб, “обіцяють підтвердити ще кількох, але ми запитуємо значно більше – 137 осіб, які, за нашою інформацією, перебувають на непідконтрольною території”, – повторила Лутковська цифру СБУ.

Вона сподівається на допомогу в цьому питанні з боку координатора гуманітарної підгрупи в рамках тристоронньої контактної групи Тоні Фріша.

“Ми готові йому відкрити слідчі ізолятори, але на паритетних умовах – конфіденційного спілкування з полоненими. Але якщо його будуть в Донецьку або Макіївці супроводжувати автоматники, то про яку паритетність можна говорити?” – риторично спитала омбудсмен.

Нагадаємо, небажаючі їхати в ОРДЛО після обміну визначалися в процесі верифікації по тюрмах.

Читайте також:
ТКГ: ОРДЛО й Росія блокують прогрес у Мінському процесі

Як вижити в полоні та після нього

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна