Як американські поплічники “ДНР” без грошей залишилися

автор: Леся Шовкун

Краудфандинговий сервіс Indiegogo заблокував збір коштів на ініціативи американських громадян, які підтримують проросійських бойовиків організацій “ДНР” та “ЛНР”.

Йдеться про громадян США  Расселла Бентлі та Патріка Ланкастера, які нині мешкають на тимчасово непідконтрольній Україні території Донбасу.
Обоє намагалися зібрати кошти на свою “журналістську діяльність”, що полягає у “висвітленні війни на Донбасі”, і частково їм це навіть вдалося. Проте після звернень від користувачів інтернету і британської телерадіокомпанії Бі-Бі-Сі, які вказали сервісу на ризикований контент, на відповідних сторінках Indiegogo з’явилося повідомлення про те, що кампанія проходить перевірку і на даний момент збір пожертв призупинено.

Невдовзі сам Патрік Ланкастер у соцмережі написав, що його обліковий запис на Indiegogo заморожений узагалі, а всі вже пожертвувані “на незалежну журналістику на Донбасі та в Криму” кошти повертають жертводавцям.

У своєму нещасті обурений “незалежний журналіст” звинувачує передусім телерадіокомпанію BBC, яка “включила його в очорнювальну кампанію”.

На сайті BBC Trending 24 липня з’явилася стаття журналіста Сема Брайта “Військовий-комуніст використовує благодійні сайти для збору коштів на свою війну“.

Автор звертає увагу на діяльність Ланкастера, Бентлі та кремлівського пропагандиста з британським громадянством Грема Філіпса, які підтримують донбаських терористів, та ще й збирають на це гроші іноземних жертводавців. І, схоже, поява цього матеріалу та безпосереднє звернення Брайта до адміністрації сервісу Indiegogo справді стали вирішальними для блокування їхніх краудфандингових кампаній.

Рассел Бентлі. Техаський лісоруб на захисті
“гнаних неонацистами” росіян Донбасу

Рассел Бентлі “Техас” – уродженець однойменного штату США, який називає себе проросійським комуністом. Працював звичайним дроворубом в Остіні. Але в грудні 2014 року все покинув і вирушив у Донецьк – як пише він сам, “захищати етнічних росіян на Донбасі проти неонацистського режиму, що незаконно прийшов до влади в Києві”.

Бентлі запевняє, що воював у перших рядах батальйону “Суть часу” (“Суть времени” – російський лівий радикальний рух, заснований Сергієм Кургіняном; активно підтримує угруповання “ДНР” та “ЛНР”), “захищаючи Іверський монастир біля Донецького аеропорту та село Спартак”.

Як зазначає у своїй статті Сем Брайт, “Техас” від початку розраховував на те, що фінансувати свої “подвиги” йому вдасться за допомогою краудфаундингових сайтів – Indiegogo, JustGiving, GoFundMe тощо.

І щонайменше перша така спроба виявилася вдалою: у листопаді 2014-го Бентлі зібрав 2 тисячі доларів для фінансування своєї “місії з пошуку фактів на Донбасі” на сервісі GoFundMe.

Хтозна, чи знали ті перші жертводавці, що їхній протеже “шукатиме факти” з автоматом під пахвою, але принаймні нинішні благодійники “Техаса” з його бойовою біографією вже добре ознайомлені.

Рассел Бентлі – стоїть третій праворуч. Фото з соцмереж

У своїх відеосюжетах Рассел закликає американських однодумців приїжджати на Донбас воювати, зібравши перед тим кошти на дорогу за його прикладом на краудфандингових платформах.

“Кажіть там, що ви їдете допомагати, шукати правду. Не зізнавайтеся, що їдете воювати”, – радить колишній дроворуб.

Хоча півроку повоювавши, Бентлі вирішив перекваліфікуватися в бійця інформаційного фронту: тепер він знімає відеосюжети про “захисників етнічних росіян” і пише книжку про свій бойовий досвід на Донбасі “із поетичного, політичного та філософського погляду”.

Саме на цю працю “Техас”, який скромно називає свій письменницький талант “міксом Ернеста Хемінгуея та Джека Лондона з домішкою Хантера Томпсона” і збирав кошти на Indiegogo. І зібрав уже майже 7 тисяч доларів, коли 28 липня його кампанію було заморожено.

Втім, це не означає, що Бентлі не знайде можливість акумулювати кошти співчутливих західних жертводавців на якійсь іншій платформі.

Сам “Техас” у коментарях до допису Сема Брайта в “Твіттері” запевняє, що після появи на сайті ВВС статті про його діяльність на його рахунку додалося одразу 4 тисячі доларів.

До слова, інший користувач (@VladislavUkrop) там же в коментарях стверджує, що від “вічного пияка й шахрая” Бентлі стомилися вже навіть його російські “колеги” в “ДНР”.

Читайте також:
Печерський суд виніс вирок бразильцю Лусваргі, терористу “ДНР/ЛНР”

Патрік Ланкастер. Шматок Донецького аеропорту
в обмін на доларову пожертву

Патрік Ланкастер (у центрі) з командиром батальйону “Сомалі”, нині покійним бойовиком Гіві. Фото з ФБ

На відміну від свого співвітчизника з Техасу, мешканець Сент-Луїса (штат Міссурі) Патрік Ланкастер автоматом на фото не розмахує, позаяк від початку називав себе тільки “незалежним журналістом”.

Патрік тісно співпрацює з іще одним одіозним іноземцем – британським пропагандистом Гремом Філіпсом, якому СБУ ще в липні 2014 року заборонила в’їзд в Україну на три роки.

Патрік Ланкастер та Грем Філіпс. Фото з ФБ

Щоправда, “незалежним журналістом” – як власне, й “журналістом” узагалі – Ланкастер став порівняно недавно. І теж під впливом боротьби за сепаратистську “справедливість”.

В інтерв’ю сепаратистському телеканалу “Юніон” (Донецьк) 35-річний американець зізнався, що “перший досвід журналіста” мав у 2014 році в Криму, куди приїхав під час референдуму “за повернення Криму додому” (себто в Росію). Раніше він захоплювався фотографуванням – “просто так, не як журналіст”.

“Показувати світу правду” Ланкастеру сподобалося, і він поїхав уже в Донецьк – знімати звірства ЗСУ, які в його трактуванні тільки й роблять, що бомблять житлові квартали.

Тепер Патрік вважає себе “місцевим”. Він одружився з “громадянкою ДНР”. Ця Ольга Астаніна народила йому сина.

Нещодавно Ланкастер написав, що 5 серпня у них відбудеться “російське православне вінчання в прекрасній церкві Донецька”.

Ланкастер дуже пишається тим, що його однорічний малюк – “перша людина, яка має і громадянство ДНР, і громадянство США“.

Патрік Ланкастер із коханою, Ольгою Астаніною

Патрік переконаний, що якщо повернеться у Сполучені Штати, то не матиме там проблем, хоча за його відсутності ним і цікавилася ФБР.
Але поки що не повертається.

Та молоду сім’ю треба годувати, і американська валюта для цього значно зручніша, ніж поширені в “ДНР” російські рублі. Тож Ланкастер запустив на Indiegogo не одну, а одразу кілька краудфандингових кампаній, пов’язаних із “роботою журналіста на Донбасі”.

Принаймні одна з них виявилася успішною – заплановані 2000 доларів Патрік зібрав, навіть на 82 долари більше, ніж потрібно (починаючи з листопада 2016 року). Але тепер кошти заблоковано.

Особливо щедрим жертводавцям, які розкошеляться більш ніж на 200 доларів, резидент “ДНР” обіцяв віддячити ексклюзивними сувенірами – наприклад, уламками з Донецького аеропорту або шрапнеллю.

Найбільшим щасливцям могла перепасти навіть екскурсія в зону бойових дій – звісно, із в’їздом з території Росії.

Втім, після листування журналіста Сема Брайта з ним особисто та з адміністрацією сервісу Indiegogo Ланкастер іще до блокування свого рахунку зняв із сайту цю екскурсійну пропозицію.

Читайте також:
12 найманців з-за океану. Портрети бразильських терористів на Донбасі

Сидітиме 5 років: суд у Британії вперше засудив співгромадянина
за участь у війні на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна