ГПУ закрила справу проти Пашинського: “діяв у межах необхідної самооборони”

 

Генеральна прокуратура України закрила справу проти народного депутата від “Народного фронту”, голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони Сергія Пашинського.

Про це йдеться в постанові слідчого ГПУ, яку він сам оприлюднив у “Фейсбуці“.

Йдеться про кримінальну справу за фактом стрілянини під Києвом минулої зими, коли Пашинський із нагородного пістолета прострелив ногу мешканцю одного із сіл Васильківського району В’ячеславу Хімікусу.

Згідно з постановою, в Генпрокуратурі дійшли висновку, що Пашинський “діяв у межах необхідної оборони, що виключає його кримінальну відповідальність”.

“Дії Пашинським С.В. вчинені з метою захисту охоронюваним законом прав та інтересів особи, яка захищалась, від суспільно небезпечного посягання Хімікуса В.Е. шляхом заподіяння шкоди, необхідної і достатньої в даній обстановці для негайного припинення посягання остннім, і при цьому Пашинським С.В. не було допущено перевищення меж необхідної самооборони“, – зазначається в постанові.

Водночас слідство встановило, що в діях Хімікуса відсутній склад кримінального злочину за ч. 2. ст. 296 КК України (хуліганство), однак “може бути присутнім склад адміністративного порушення, передбаченого ст. 173 КУпАП (дрібне хуліганство), тобто нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян”.

Як повідомляла “Новинарня“, у Васильківському районі під Києвом за кілька годин до Нового року стався інцидент між депутатом від “Народного фронту”, головою Комітету ВР з питань оборони й нацбезпеки Пашинським та мешканцем Васильківщини В’ячеславом Хімікусом, в результаті якого Пашинський зі свого пістолета прострелив чоловікові ногу.

За версією депутата, який у 2014 році був головою адміністрації в.о. президента (Турчинова), він застосував зброю лише після того, як зробив попереджувальний постріл вгору, а другий постріл здійснив уже після удару пляшкою, якого йому по голові завдав Хімікус.

Натомість постраждалий Хімікус стверджував, що Сергій Пашинський стріляв без попередження, цілився не в ногу, тож чоловік мусив захищатись.
Обидва сходилися на тому, що Пашинський зі зброєю сам вийшов зі свого авто до Хімікуса.

Читайте також:

Депутат-стрілець Пашинський перед прокуратурою: Я зробив усе правильно, так “хімікусам” і треба

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна