ГПУ підозрює міністра фінансів Данилюка в ухилянні від сплати податків, він не перериватиме відпустку

 

Генеральна прокуратура підозрює міністра фінансів Олександра Данилюка в ухилянні від сплати податків.

Про це йдеться в ухвалі Печерського райсуду Києва від 18 липня, передають “Українські новини”.

Повідомляється, що суд доручив співробітникам Державної фіскальної служби провести перевірку міністра фінансів на предмет дотримання вимог податкового та валютного законодавства за період з 1998 до 2016 року.

Урядовця підозрюють у порушенні ч. 1 ст.212 Кримінального кодексу (ухилення від сплати податків і зборів).

Відповідне кримінальне провадження зареєстроване 4 липня 2017 року.

За даними ГПУ, Данилюк, очолюючи в 2010-2014 роках координаційний центр із впровадження економічних реформ при адміністрації президента Віктора Януковича, придбав житловий будинок площею 290 кв. м вартістю 2 млн. гривень, а також автомобіль BMW Х5.

Крім того, 2014 року Данилюк зробив внесок в розмірі 519,6 тис. гривень на рахунок в Укрсоцбанку.

Водночас згідно з податковою інформацією про доходи, за 2010-2014 роки Данилюк отримав дохід на суму 556,1 тис. uривень.

Сам міністр фінансів заявив, що жодної підозри або інших офіціних документів від Генпрокуратури не отримував. 

Сьогодні мій перший день відпустки. Нарешті вирвався, щоб провести час з родиною. І сьогодні дізнаюся з преси, що Генеральна прокуратура України мене нібито в чомусь підозрює”, – написав міністр у “Фейсбуці” ввечері 31 липня.

Данилюк висловив сподівання, що справа не є політично вмотивованою і не є помстою “за те, що було зроблено, щоб перекрити корупційні схеми, унеможливити розкрадання бюджету та неефективне використання державних коштів”.

Жодної підозри чи будь-яких інших офіційних документів від ГПУ або інших органів я не отримував та про своє нібито ухилення від сплати податків дізнався з преси. Виявляється, що вже є рішення суду про перевірку податковою. Інноваційним вважаю інформування про проведення перевірки через пресу”, – написав міністр.

Він також висловив сумнів у компетенції та мотивації людей, “які побудували цілу справу (…), оцінюючи виключно період роботи на держслужбі (2010-2014 рр.), і не враховуючи період роботи в приватному секторі, зокрема, багаторічну роботу на провідних посадах в різних компаніях закордоном”.

Він наголосив, що сплатив всі податки із зароблених коштів.

“Щодо фактів – будинок купили влітку 2010 року, коли я ще працював в Лондоні. Для родини було важливим обов’язково мати «точку опори» в Україні, тому купили біля Борисполя, щоб було простіше поєднувати міжнародну роботу, але не відриватися від України. Автомобіль випуску 2008 року купив в 2011 році – і донині на ньому пересуваюся – я розумію, що для багатьох силовиків це звучить як образа”, – пояснив Данилюк.

“Відпустку переривати через цей інцидент не збираюся. Робота в Міністерстві, коли кожен день стикаєшся з колосальним супротивом системи, виснажує. Попереду дуже активний вересень і дуже багато роботи. Для цього будуть потрібні сили”, – додав міністр.

Раніше частина депутатів комітету з питань податкової та митної політики ВР звернулася до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з вимогою звільнити міністра фінансів Олександра Данилюка.

Верховна Рада призначила Данилюка міністром фінансів у квітні 2016 року. Тоді він займав посаду заступника голови адміністрації президента.

Читайте також:

“Міністр офшорних фінансів”. Як главу Мінфіну Данилюка вивели на чисту воду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна