Президент підписав скандальний закон про Конституційний Суд

 

Президент Петро Порошенко підписав Закон “Про Конституційний Суд України”, ухвалений Верховною Радою 13 липня.

Глава держави наголосив, що підписаний документ є складовою частиною судової реформи, спрямованої на забезпечення права громадян України на справедливий суд.

 

Президент відзначив дві принципові новації закону. Перша – “абсолютно прозорий конкурсний відбір кандидатів у судді до Конституційного суду”. Порошенко зазначив, що кожен матиме можливість ознайомитися з тим чи іншим кандидатом.

Інша новація полягає у можливості будь-якої юридичної (окрім представників держави або місцевого самоврядування) чи фізичної особи подати скаргу до Конституційного Суду.

“Якщо людина, пройшовши розгляд своєї справи в звичайних судах, вважає, що закон, який був застосований при ухваленні рішення щодо неї, є неконституційним, то вона не має більше шукати народних депутатів чи президента. Вона отримає нарешті право безпосередньо звернутися до Конституційного суду з конституційною скаргою. І суд має розглянути і винести відповідне рішення”, – наголосив глава держави.

Відеопояснення президента України щодо підписання закону про Конституційний Суд:

Як писала “Новинарня“, 13 липня Верховна Рада 245 голосами ухвалила закон “Про Конституційний Суд України” за реєстраційним номером 6427-д. При цьому закон колективу авторів на чолі з Русланом Князевичем (БПП) не було б прийнято, якби не 25 голосів “Опозиційного блоку”.

Під час розгляду поправок до закону про КС депутатка Ольга Червакова наполягла на поправці про таємне голосування щодо затвердження омбудсмена (227 “за”). Однак у стенограмі ВР це рішення зазначено як “пропозиція до поправки 536”.

А отже, як вважають активісти правозахисних організацій, на підпис президенту пішов документ, у якому прописане відкрите голосування за Уповноваженого ВР із прав людини.

 

У зв’язку з цим представники Amnesty International, Харківської правозахисної групи, Центру інформації про права людини та інших правозахисних організацій підписали звернення до президента із закликом не підписувати закон про Конституційний Суд, який передбачає відкрите голосування за кандидатуру омбудсмена.

“Попри те, що номер поправки був названий помилково, у тексті стенограми чітко зафіксована конкретна суть даної пропозиції. На голосуванні вона була підтримана 227 народними депутатами”, – наголошують правозахисники.

За словами авторів звернення, одразу після розгляду даного питання інформація щодо результатів голосування була відображена на сайті Верховної Ради, але за кілька хвилин її замінили на некоректну поправку, за яку не проводилось голосування.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна